« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
JOINT VENTURE

Carrefour, drugi najveći trgovački lanac na svijetu dolazi u Hrvatsku

Francuski Carrefour je u 2009. ostvario 2,419 milijardi eura prihoda, a u Hrvatskoj će otvoriti lanac hipermarketa i supermarketa

(Wikipedia)
Više o

Carrefour

,

Carrefour Marinopoulos

,

joint venture

,

trgovački lanac

Drugi najveći trgovački lanac na svijetu, francuski Carrefour, osnovao je s grčkim Marinopoulosom joint venture kompaniju kojom kreće u osvajanje hrvatskog te druga balkanska tržišta.

Kako piše business.hr, u svom priopćenju Carrefour najavljuje otvaranje lanca hipermarketa i supermarketa pod vlastitim brendom u Hrvatskoj, ali i Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

Carrefour već ima uhodanu suradnju s grčkom kompanijom Marinopoulos preko koje je ušao na tržište u Grčkoj, na Cipru te u Bugarskoj, a vlasništvo u novoj kompaniji zaduženoj za Balkan je podijeljeno u odnosu 60 prema 40 posto. Grci imaju većinu, a ostatak od 40 posto će kontrolirati Carrefour Marinopoulos, zajednička kompanija koju su partneri osnovali u Grčkoj. Također, pod novu tvrtku bit će integrirana i joint venture kompanija osnovana u Bugarskoj.

U 17 godina partnerstva kompanija je otvorila 35 hipermarketa, 219 supermarketa i 284 dućana. S obzirom na nedavnu akviziciju u Grčkoj, kada je Carrefour Marinopoulos stekao 100-postotno vlasništvo trgovačkog lanca Dia Hellas čije će trgovine postupno pretvoriti u Carrefour, nije isključeno da francusko-grčka kompanije na novo tržište uđe preko neke akvizicije.

S obzirom na aktualnu prodaju slovenskog Mercatora, koji pokriva tržište zanimljivo Carrefouru, nije isključeno da jedan o ponuđača na natječaju u Sloveniji zapravo radi za Carrefour Marinopoulos.

U 2009. godini Carrefour Marinopoulos je ostvario 2,419 milijardi eura prihoda.

23.02.2010. 18:42:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh