« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
BOJI SE PROSVJEDA

Sarkozy oprezno predstavio novu reformu školstva

Mladi do 25 godina čine četvrtinu nezaposlenih u Francuskoj, a prethodne reforme samo su pogoršavale situaciju i bile povod prosvjedima

(Arhiva)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Francuska

,

reforma školstva

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predstavio je u utorak reformu srednjoškolskog sustava u kojoj će prioritet biti učenje stranih jezika, nov sustav profesionalne orijentacije te jačanje autonomije i kritičkog mišljenja učenika, prenose mediji.

Reforma obrazovanja osobito je teška zadaća za Sarkozyja koji ne želi pokazati slabost i odstupiti od svojih nakana, ali ni ponavljanje lanjskih uličnih prosvjeda koji bi potkopali njegov autoritet, piše agencija Reuters.

"U pitanju je vaša budućnost i to je toliko važno da ne smijem jednostavno reći 'To je preteško, hajde da to pospremim pod tepih", rekao je Sarkozy u Elizejskoj palači.

Problem nezaposlenosti mladeži u Francuskoj je kroničan jer mladi ljudi do 25 godina čine četvrtinu svih nezaposlenih (ukupno 9,5 posto) i opće je uvjerenje da škole moraju učenike bolje pripremiti za tržište rada.

No školske reforme završavale su katastrofalno za prethodne vlade, s masovnim uličnim prosvjedima i ostavkama ministara obrazovanja te slabljenjem želje za promjenama.

Da bi izbjegao takav scenarij, Sarkozy je predstavio opća područja reforme uz obećanje da će škole samostalno odlučivati kako ih provoditi.

Reforma unosi velike promjene u sustavu profesionalne orijentacije koja će odsad biti "postupna i što je najvažnije, neće biti nepovratna". To znači da će učenici "imati pravo na pogrešku" i moći će promijeniti raniju odluku o specijalizaciji i u tom slučaju dobiti pomoć nastavnika.

Strani jezici postaju prioritet u srednjim školama kako bi učenici odsad vladali s dva, ponekad i tri jezika, prenose francuski mediji.Francuski nastavnici su, međutim, bijesni najavom vlade o smanjenju broja radnih mjesta u obrazovanju u sklopu mjera za smanjenje broja zaposlenih u javnome sektoru.

Gotovo 25.000 radnih mjesta u obrazovanju ukinuto je proračunima za 2008. i 2009., a u 2010., očekuje se ukidanje novih 16.000 mjesta.

Upravo je ukidanje radnih mjesta potaknulo lanjske prosvjede nastavnika i učenika. Sarkozyjeva prva reforma školskog sustava, koju je predstavio Xavier Darcos, tadašnji ministar obrazovanja, bila je dočekana štrajkovima i prosvjednim marševima. Kako su prosvjedi mladih u Grčkoj u to vrijeme prerasli u nemire, Sarkozy je, u strahu od širenja "grčkog virusa", imenovao novog ministra obrazovanja Luca Chatela.

U utorak predstavljena reforma francuskim srednjoškolcima donosi i "personalizirano praćenje učenika" kroz dopunski rad nastavnika s malim skupinama, poticanje i razvijanje autonomije te kritičkog mišljenja učenika. (hina/metro-portal)

13.10.2009. 19:59:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh