« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
USTAVNE PROMJENE

Dodik traži pravo na referendum o entitetskom statusu

Republika Srpska načelno nije zainteresirana za ustavne promjene, a boljom opcijom smatra redefiniranje uloge sadašnjeg Predsjedništva BiH

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Milorad Dodik

,

Republika Srpska

,

BiH

,

entiteti

,

ustavne promjene

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik u utorak je ponovno izjavio kako su za bosanske Srbe u načelu neprihvatljivi pokušaji izmjena Ustava Bosne i Hercegovine, a ako se na tome bude inzistiralo onda se, kako ističe, u novi ustav mora ugraditi i odredba koja entitetima jamči pravo na "referendum o statusu".

"Mi ćemo u tom slučaju tražiti pravo na referendum kojim bi se entiteti mogli izjasniti o svom statusu", kazao je Dodik novinarima nakon razgovora s pregovaračkim timom Europske unije i Sjedinjenih Država, koji je boravi u BiH kako bi s liderima političkih stranaka pokušao dogovoriti konkretne reforme na koje su ih krajem prošlog tjedna pokušali potaknuti švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt i zamjenik američke državne tajnice James Steinberg.

Pregovaračko izaslanstvo, predvođeno zamjenikom pomoćnika američke državne tajnice Stewartom Jonesom, s Dodikom je razgovaralo iz zatvorenih vrata i bez izjava za medije.

Dodik je pak kazao kako je svojim sugovornicima prenio da RS načelno "nije zainteresirana za ustavne promjene" a objašnjavajući inzistiranje na pravu na referendum dodao je kako bi konačne odluke koje proistječu iz takva načina izjašnjavanja ipak trebale i suglasnost ostalih zainteresiranih strana.

Dodik je kazao kako bi za RS moglo biti prihvatljivo redefiniranje uloge sadašnjeg Predsjedništva BiH po kojemu bi se umjesto tri člana državnog vrha koji se rotiraju na mjestu predsjedatelja svakih osam mjeseci, uvela dužnost predsjednika Predsjedništva i dvojice zamjenika, pri čemu bi svi imali uglavnom protokolarne ovlasti.

Odbacio je međutim mogućnost jačanja uloge Vijeća ministara, o čemu je do sada također načelno razgovarano. "BiH ne može imati vladu i premijera", konstatirao je Dodik.

Američki i europski diplomati ovog će tjedna nastaviti konzultacije s predstavnicima političkih stranaka iz BiH u pokušaju da do 20. listopada usuglase prijedlog reformi koji bi onda bio predstavljen Bildtu i Steinbergu. (hina/metro-portal)

13.10.2009. 20:15:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh