« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
UMILJAVANJE DESNICI

Sarkozy obećao čvršće granice i jačanje nacionalnog identiteta

Kako bi si osigurao pobjedu na izborima Sarkozy je odlučio privući desno orijentirano glasačko tijelo Marine Le Pen nacionalističkom retorikom

Fotografija vijesti
Više o

Nicolas Sarkozy

,

izbori

,

Francuska

,

nacionalizam

,

Francois Hollande

,

Marine Le Pen

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u nedjelju je pozvao na uvođenje čvršćih granica i jačanje nacionalnog identiteta, nastojeći dostići svog socijalističkog protukandidata tjedan dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora, javlja Hina.

Sarkozy, koji za kandidatom lijevog centra Francoisom Hollandeom u ispitivanjima javnog mišljenja zaostaje za deset posto uoči izbora 6. svibnja, svojom se porukom obratio gotovo petini krajnje desno orijentiranih birača čija mu je potpora potrebna za osvajanje drugog predsjedničkog mandata.

U govoru u gradu Toulouseu, koji su u ožujku uzdrmala ubojstva koje je počinio militantni islamist, Sarkozy je riječ "granica" uporabio više desetaka puta i istaknuo da ljubav prema domovini ne treba miješati s "opasnim nacionalističkim ideologijama".

"Bez granica nema nacije, nema republike, nema civilizacije. Granica određuje vaš teritorij spram teritorija drugih", rekao je Sarkozy skupu od oko 10.000 njegovih pristaša. "Ima razlika između nas i drugih", nastavio je. "Mi nismo superiorni spram drugih ali smo drugačiji".

Iznenađujuće dobar rezultat čelnice Nacionalnog fronta Marine Le Pen, koja je u prvom krugu predsjedničkih izbora dobila 17,9 posto glasova i bila treća iza Hollandea i Sarkozyja, kampanju pred drugi krug izbora pretvorio je borbu za njene glasače, od kojih mnogi najavljuju da neće izaći na birališta.

Za pobjedu je Sarkozyju potrebno da iza njega stane oko 80 posto birača Le Pen no istraživanja pokazuju da ga samo 44 do 60 posto tih birača planira podržati.

30.04.2012. 07:38:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh