« Film
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
16. IZDANJE

Sarajevo film festival: "Žuti mjesec" najbolji kratki film

Hrvatski film "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića najbolji je kratki film, a Srce Sarajeva za najbolji igrani film dobio je srbijanski "Tilva Roš"

žuti mjesec sff
žuti mjesec sff (Dado Ruvić/Cropix)
Više o

Sarajevo Film Festival

,

Zvonimir Jurić

,

The Black Eyed Peas

,

Fantastic Zagreb Film Festival

,

fantasy

16. Sarajevo Film Festivalu (SFF) završio je u subotu dodjelom nagrada, a hrvatski film "Žuti mjesec" redatelja i scenarista Zvonimira Jurića proglašen je najboljim u kategoriji kratkog filma.

Odlukom žirija posebnu plaketu Festivala dobio je i hrvatski kratki film "Nespavanje ne ubija" koji je režirao Marko Meštrović, dok je posebna nagrada za ljudska prava pripala dokumentarcu "Mila traži Senidu" redatelja Roberta Zubera, nastalom u hrvatsko-bosanskohercegovačko-srbijansko-slovenskoj koprodukciji.

Nagrada "Srce Sarajeva" za najbolji igrani film dodijeljena je srbijanskom ostvarenju "Tilva Roš" redatelja Nikole Ležaića, a Marko Todorović koji glumi naslovnu ulogu u tom filmu proglašen je najboljim glumcem. Film "Tilva Roš" drama je o odrastanju u rudarskom gradiću Bor u Srbiji oslikana kroz socijalna previranja.

Najboljom glumicom proglašena je Mirela Oprisor za ulogu u rumunjskom filmu "Utorak nakon Božića" redatelja Radu Munteanua.

U kategoriji dokumentarnog filma nagradu "Srce Sarajeva" dobilo je ostvarenje "Švalje" u makedonsko-njemačkoj koprodukciji, redateljice Biljane Garvanlieve.

Ovogodišnji SFF zatvoren je projekcijom najnovijeg filma Clinta Eastwooda "Invictus" u kojem ulogu Nelsona Mandele igra oskarovac Morgan Freeman. On je tim povodom i doputovao u Sarajevo, a nakon toga kreće u Dubrovnik gdje će 2. kolovoza na Stradunu također u njegovoj nazočnosti biti priređena projekcija "Invictusa". (hina/metro-portal)

31.07.2010. 23:23:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh