« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
NOGOMETNA MAFIJA

Šapina osuđen na zatvorsku kaznu od pet i pol godina

Šapina je tijekom procesa priznao namještanje u više od 50 nogometnih utakmica u razdoblju od 2008. do 2009.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Ante Šapina

,

namještanje utakmica

Ante Šapina, glavni krivac u kladioničkom skandalu oko namještanja ishoda nogometnih utakmica, osuđen je u četvrtak u Bochumu na pet i pol godina zatvora, a ta kazna izrečena je i drugooptuženiku Mariju Cvrtili, prenosi Hina.

Glavni sudac pokrajinskog suda u Bochumu, koji je preuzeo slučaj zbog iskustva s gospodarskim kriminalom, Wolfgang Mittrup time nije ispunio zahtjev državnog odvjetništva koje je za Šapinu, koji je već 2005. osuđivan i kažnjen na dvije godine i 11 mjeseci zatvora zbog prijevara na kladionicama, tražilo sedam godina zatvora. Odvjetništvo je za Cvrtilu tražilo šest godina i devet mjeseci zatvora.

Suučesnik, slovenski državljanin Dragan M. osuđen je na godinu i pol dana zatvora uvjetno. Šapina je tijekom procesa priznao namještanje u više od 50 nogometnih utakmica u razdoblju od 2008. do 2009. Na listi namještenih utakmica našli su se i susreti Europske lige kao i susreti kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u nogometu. Šapina je od ovih namještanja preko kladionica ostvario dobit od 2,3 milijuna eura.

Šapina je, u ovom procesu, 17 mjeseci proveo u pritvoru a posljednjih tjedana se branio sa slobode.

Ovo je druga presuda u procesu koji njemački mediji nazivaju "najvećim kladioničkim skandalom svih vremena" i u kojem se vodi istraga protiv 3000 osumnjičenika. U veljači su trojica sudionika namještanja rezultata osuđena na zatvorske kazne između tri i četiri godine.

19.05.2011. 19:15:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh