« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SUROVA ISTINA

Šanse da nađete savršenog partnera iznose 1:285.000

Jedan ekonomist dokazao je kako potraga za savršenom osobom nije nimalo romantična i može se predočiti jednadžbom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević/CROPIX)
Više o

ljubav

,

jednadžba

,

šanse

,

savršeni partner

Matematički genije Peter Backus pokazao je da iza procesa zavođenja stoji znanost, te izračunao kako su šanse da si nađemo savršenu osobu jednake 1:285.000.

Backus, inače predavač na Sveučilištu Warwick napravo je tezu ˝Zašto nemam djevojku˝, nakon što je 3 godine proveo bez partnerice. U svojoj studiji koristi slavnu formulu, tzv. Drakeovu jednadžbu, koja je prvo korištena kako bi se procijenila mogućnost života u svemiru.

No rezultati ne izgledaju obećavajuće. Backus, inače Britanac, otkrio je da bi mu prema jednadžbi, od 30 milijuna žena u toj zemlji, odgovaralo samo njih 26. Stručnjak za ekonomiju objašnjava: ˝U Londonu postoji samo 26 žena s kojima bi mogao ostvariti dobru vezu. Stoga  šanse da tijekom večernjeg izlaska upoznam baš onu pravu iznose 0,0000034 posto. To je 1:285.000, dakle gotovo nemoguće.˝

Jednadžba kojom se koristi glasi N = R* x Fp x Ne x Fi x Fc x L, a pomogla je profesoru Drakeu da zaključi kako u našoj galaksiji postoji 10.000 civilizacija. ˝Moje istraživanje možda zvuči depresivno, no dobra vijest za sve samce jest da vjerojatno nije njihova krivnja što su solo˝, zaključuje Drake.

13.01.2010. 19:21:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh