« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
NAJAVE

Sandra Križić Roban: Pripremanje za smijeh

U sklopu idućeg predavanja povjesničarke umjetnosti i kustosice Sandre Križić Roban, naslovljenog 'Pripremanje za smijeh', govorit će se o humoru

Pripremanje za smijeh
Pripremanje za smijeh (Arhiva)
Više o

fotografija

,

Sandra Križić Roban

,

Pripremanje za smijeh

Ured za fotografiju i Galerija Spot nastavljaju ciklus online predavanja Spot on photography. U sklopu idućeg predavanja povjesničarke umjetnosti i kustosice Sandre Križić Roban, naslovljenog 'Pripremanje za smijeh', govorit će se o humoru i njegovoj ulozi u konceptualnoj fotografiji. Predavanje će se održati u utorak 9. veljače, u 18 sati, putem platforme ZOOM.

Sandra Križić Roban je o najavi predavanja rekla sljedeće:

"Sve što nam trenutno treba je malo smijeha.

U predavanju će biti riječi o elementima humora u konceptualnoj fotografiji. Ova tema zaintrigirala me iz osobne frustracije, koja je dosta dugo trajala. Naime, u ranim susretima s konceptualnim umjetničkim strategijama, nerijetko sam bila u nedoumici, razmišljajući o značenju pojedinih prizora.

Je li u njima doista sve bilo tako (smrtno) ozbiljno i crnobijelo, ili se u međutonovima kriju ironične, pa čak i humorom obojane opaske o onome, o čemu su umjetnici u svojim djelima progovarali? Je li smijeh dopušten, i ako je, kako se za njega pripremiti? Pojedini umjetnici pokazuju sklonost šalama, poneki zadržavaju ironičan odmak od stvarnosti, dok se neki ismijavaju određenim pojavama.

Svi oni posegnuli su za fotografijom, medijem koji im je olakšao prijelaz iz racionalnog u apsurd. Njihovi su postupci ponekad paradoksalni, a komentari o društvenim normama koje su propitivali prožeti humorom. U radovima o kojima će biti riječi analizirali su i istovremeno destabilizirali sustav, nerijetko ostavljajući gledatelje dezorijentirane."

Sudjelovanje je potrebno najaviti na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com), najkasnije dva sata prije održavanja predavanja. 

09.02.2021. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh