« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
OPASNOST OD BIJEGA

Sanaderov zahtjev za puštanje iz pritvora odbijen

Viši zemaljski sud u Linzu odbio je žalbu bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera na ekstradicijski pritvor

Novo saslušanje Sanadera predviđeno je za 3. veljače
Novo saslušanje Sanadera predviđeno je za 3. veljače (Cropix)
Više o

Ivo Sanader

,

Austrija

,

pritvor

,

zahtjev

Kao razlog odluci da Sanadera ne pusti iz pritvora, sud u Linzu naveo je opasnost bijega. Na drugoj strani, sud je zaključio da ne postoji opasnost od skrivanja dokaza, prenosi Hina. Glede teških optužaba i očekivane visine kazne u Hrvatskoj za djela za koja ga se tereti, kao i zbog "intenziteta podražaja na bijeg", pritvor se ne može zamijeniti blažim sredstvima, navodi se u odluci suda u Linzu. Glasnogovornik suda Guenther Winsauer izjavio je međutim da Sanader ima mogućnost ponovno predati zahtjev za ukidanje pritvora.

U međuvremenu je austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije odredilo slijedeći termin za saslušanje Sanadera. "Predviđeno je da to bude 3. veljače", izjavio je glasnogovornik toga državnog odvjetništva Friedrich Koenig.

Sanader neće biti saslušan putem video veze, kao što je to bio slučaj 23. prosinca, nego će istražitelji i jedan državni odvjetnik iz Beča otputovati u Salzburg gdje će saslužati Sanadera u tamošnjem zatvoru ili u prostorijama državnog odvjetništva u zemaljskom sudu u Salzburgu, pojasnio je Koenig. Prema navodima Sanaderovih odvjetnika, on je 30. prosinca podnio zemaljskom sudu u Linzu žalbu na svoj pritvor u Salzburgu.

Bivši predsjednik hrvatske vlade u ekstradicijskom je pritvoru u Austriji od uhićenja 10. prosinca, zbog tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog sumnje u umiješanost u korupciju. I austrijske su vlasti počele svoju istragu protiv Sanadera kojeg sumnjiče za pranje novca preko jedne tirolske banke.

20.01.2011. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh