« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
U OČEKIVANJU DEBLOKADE

Sanader zadovoljan konsenzusom oko Slovenije

Još jednom istaknuto da Hrvatska prijateljstvo s drugim državama neće plaćati teritorijem.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

Olli Rehn

,

EU

,

Ivo Sanader

,

pregovori s EU

,

Gordan Jandroković

,

Međunarodni sud pravde

,

Samuel Žbogar

,

slovenska blokada pregovora

,

medijacija Hrvatska Slovenija

,

Europsko vijeće

,

granični spor

Premijer Ivo Sanader izrazio je danas zadovoljstvo konsenzusom državnog vrha i parlamentarnih stranaka oko prijedloga europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da se otvorena granična pitanja između Hrvatske i Slovenije rješavaju medijacijom, ističući još jednom da Hrvatska prijateljstvo s drugim državama neće plaćati teritorijem.

"Zadovoljan sam konsenzusom koji smo postigli jučer na sastanku predsjednika i dužnosnika Sabora i Vlade te parlamentarnih stranaka", rekao je Sanader na početku današnje sjednice Vlade.

Kazao je da Hrvatska od Slovenije očekuje deblokadu pregovora, a da o mandatu Ahtisaarijeve skupine tek treba razgovarati.

Najavio je da će ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković o tome večeras razgovarati s povjerenikom Rehnom i slovenskim ministrom Samuelom Žbogarom, nakon čega Vlada večeras očekuje prve reakcije Europske komisije na hrvatsko stajalište.

"Očekujemo da će se dogoditi ono što je najbolje i za EU i za obje zemlje, a to je deblokada pregovora i izlazak pred Međunarodni sud pravde", rekao je Sanader.

"Hrvatska će ostvariti svoje vanjskopolitičke ciljeve ne dajući teritorij", ponovio je Sanader, poručujući kako ne pristajemo na političko crtanje granica, nego isključivo na utvrđivanje granica u skladu s međunarodnim pravom.

Sanader je ustvrdio da u EU postoji visok stupanj razumijevanja za hrvatsko stajalište te najavio opsežnu diplomatsku akciju u idućih desetak dana, u okviru koje će se iskoristiti i skorašnji sastanak Europske pučke stranke. S tim u vezi, još jednom je izrazio žaljenje zbog slovenske odluke o raspuštanju mješovitih komisija za granice. Upitao je tko će definirati točke prijepora, jer, kako je kazao, osim Savudrijske vale, navodno, postoje još neke prijeporne točke.

Sanader je još jednom istaknuo da Hrvatska inzistira na načelima koja su do sada vrijedila u EU, a to su, kaže, solidarnost, poštivanje međunarodnog prava i međusobno neucjenjivanje.

Ponovio je da granično pitanje nije samo Hrvatski problem, nego i problem Slovenije, koja je s neutvrđenim granicama 2004. ušla u EU.

Sanader se još jednom pozvao na zaključke koje je Europsko vijeće donijelo u Helsinkiju 1999. te na Pregovarački okvir za Hrvatsku iz 2005., u kojima stoji da granična pitanja treba riješiti u bilateralnim pregovorima ili pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

"Ta dva dokumenta spominju Međunarodni sud pravde", kazao je Sanader, podsjetivši da pregovori ni jedne države do sada nisu bili opterećeni bilateralnim problemima. (hina/metro-portal)

10.03.2009. 17:31:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh