« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
STIGAO NA POSAO

Sanader u Saboru - prisegnuo među SDP-ovcima, Bebić ga vratio u klupe HDZ-a

Po ulasku u sabornicu Sanader je u kratkom vremenu promijenio čak tri zastupnička mjesta

Ivo Sanader
Ivo Sanader (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

Sabor

,

Luka Bebić

,

SDP

,

prisega

,

životna filozofija

Bivši premijer Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru položio zastupničku prisegu kojom je počeo obnašati zastupnički mandat. Nakon što je predsjednik Sabora Luka Bebić pročitao tekst prisege, Sanader je izgovorio: "Prisežem", na što mu je Bebić čestitao i poželio uspjeha u radu. Po ulasku u sabornicu Sanader je u kratkom vremenu promijenio čak tri zastupnička mjesta - prvo je sjeo na mjesto rezervirano za potpredsjednike Sabora, ono SDP-ovke Željke Antunović, zatim nakratko uz HDZ-ovog zastupnika Nevia Šetića, da bi konačno zasjeo među zastupnike svoje bivše stranke, na mjesto HDZ-ove zastupnice Željane Podrug koja ga je i mijenjala u Saboru.

Tomu je, nakon izglasavanja izvješća MIP-a, prethodila kratka rasprava o tome gdje bi Sanader trebao zasjesti. Andrija Hebrang tom je prilikom u ime Kluba HDZ-a predložio novi raspored sjedenja u sabornici, na što je predsjednik Sabora Luka Bebić istaknuo da će Sanader, dok saborsko Predsjedništvo ne donese konačnu odluku, sjediti na mjestu svoje zamjenice Željane Podrug, dakle među HDZ-ovim zastupnicima. "Dok Predsjedništvo Sabora ne donese odluku gdje će tko sjediti, zastupnik Sanader će sjediti na mjestu zastupnice Podrug, a kada Predsjedništvo donese odgovarajuću odluku o promjeni mjesta, to ćemo i provesti", poručio je Bebić, na što je Hebrang povukao HDZ-ov prijedlog.

Ivo Sanader

Prije prisege, Sabor je većinom glasova podržao izvješće Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) koje je prije dva dana jednoglasno zaključilo da su ispunjeni zakonski uvjeti za prestanak mirovanja zastupničkog mandata Ive Sanadera, koji u to vrijeme još nije došao u sabornicu. Za izvješće MIP-a glasovalo je 97 zastupnika, dva su bila sudržana (HDZ-ovi zastupnici Andrija Hebrang i Đurđica Sumrak), a dva protiv (HDSSB-ovci Dinko Burić i Boro Grubišić).

Budući da je Sanader 14. listopada podnio zahtjev za aktiviranje mandata, kojega je iz osobnih razloga stavio u mirovanje 9. srpnja prošle godine, zastupničku dužnost počinje obnašati od danas, osmog dana nakon podnošenja tog zahtjeva. Stoga danas prestaje zastupnički mandat HDZ-ovoj zastupnici Željani Podrug, koja je mijenjala Sanadera u Saboru. Sanader je zastupnički mandat osvojio na prošlim parlamentarnim izborima 2007., u desetoj izbornoj jedinici na listi HDZ-a, a budući da je početkom ove godine isključen iz stranke, mandat u Saboru nastavit će obnašati kao nezavisni zastupnik.

Ivo Sanader

Sabor je podržao i MIP-ovo izvješće po kojemu je aktiviran i odmah zamrznut zastupnički mandat bivšem ravnatelju Carinske uprave i bivšem HDZ-ovom rizničaru Mladenu Barišiću, koji se nalazi u pritvoru zbog sumnji u financijske malverzacije u slučaju Fimi media. Barišića će tako u zastupničkim klupama nastavljati mijenjati HDZ-ova zastupnica Đurđica Sumrak. (hina/metro-portal)

22.10.2010. 13:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh