« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
MED I MLIJEKO

Sanader o poljoprivredi uz još jedan poziv na deblokadu

U govoru o poljoprivredi premijer je nabrojao sve lijepe stvari koje je Vlada napravila za taj resor.

(Vjekoslav Skledar, CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

ulazak u EU

,

poljoprivreda

,

slovenska blokada pregovora

,

Poljoprivreda i proširenje

,

Mariann Fischer-Boel

Premijer Ivo Sanader danas je u uvodnim riječima na otvorenju dvodnevne međunarodne konferencije 'Poljoprivreda i proširenje' još jednom pozvo Sloveniju da odblokira pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom, kazavši da blokada ne ugrožava reformske procese samo u Hrvatskoj nego u čitavoj jugoistočnoj Europi.

Na skupu o poljoprivredi na kojem je sudjelovala i europska povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer-Boel su i predstavnici zemalja članica EU-a, među kojima i novih zemalja članica, te zemalja kandidata i mogućih kandidata, a cilj joj je analizirati različite elemente procesa proširenja s naglaskom na poljoprivredu, koja je vrlo važan sektor jer bez jake poljoprivrede, nema niti jakog gospodarstva, ni u Hrvatskoj ni u EU, izjavio je Sanader.

Govoreći o poljoprivredi, premijer je naglasio da je hrvatska vlada svjesna da poljoprivredno-prehrambeni sektor s 10 posto sudjeluje u hrvatskom BDP-u te s 13,5 posto svih zaposlenih. "Međutim, uza sve to svjesni smo da je poljoprivreda više od jedne gospodarske grane - zaštitnik okoliša, biološke raznolikosti, čuvar naših tradicija", naglasio je i dodao da Hrvatska želi u EU ući s jakom i konkurentnom poljoprivredom, te je stoga vlada u prošle četiri godine povećala proračun istoimena ministarstva s 2,7 na 4,1 milijardu, a potpore s 2,3 na 3,3 milijarde kuna.

Priznavši da se iza svih tih podataka krije svakodnevna situacija naših poljoprivrednika, a iza podataka o poljoprivrednim potporama napor cijelog društva i svih poreznih obveznika, istaknuo da iskustvo zemalja koje su nedavno ušle u EU pokazuje da su upravo poljoprivrednici imali najveću korist od ulaska u EU, s čime se u svom govoru složila i Fischer-Boel.

Naglasila je da je poljoprivreda u novim zemljama članicama EU-a u potpunosti integrirana u jedinstveno tržište, da je uspješan dio Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) te da je porastao dohodak poljoprivrednika i izvoz poljoprivrednih proizvoda. "Znam kako je teško uvjeriti poljoprivrednike da prihvate nove politike", rekla je europska povjerenica, izrazivši uvjerenost da se, bez obzira na teškoće, trud isplati.

Izvor: Hina

12.06.2009. 13:17:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh