« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Sanader: ne treba nam pomoć MMF-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

MMF

,

kredit MMF-a

Hrvatska nema razloga za pesimizam zbog svjetske financijske krize, već za ozbiljnost i suočavanje s problemima, istaknuo je premijer Ivo Sanader te odbacio tvrdnje nekih medija da je Vlada zatražila pomoć MMF-a.

"Vlada nije niti će kontaktirati MMF za bilo kakvu pomoć jer za to nema potrebe", rekao je Sanader novinarima nakon sastanka sa čelnicima sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Premijer je time demantirao napis u današnjem broju Nacionala da je Vlada prisiljena zatražiti pomoć od MMF-a kako bi vratila pet milijardi eura dospjelog vanjskog duga.

Za traženje pomoći nema potrebe jer je Vlada povukla nekoliko "iznimno dobrih poteza", od fiskalne politike do podizanja jamstva građanima na ušteđevine u bankama sa 100.000 kuna na 400.000 kuna, ustvrdio je Sanader.

I Hrvatska narodna banka (HNB) je vodila dobru monetarnu politiku, a sada se vidi koliko je važan stabilni tečaj kune, naglasio je premijer dodavši da i dalje ne dolazi u obzir devalvacija kune.

Postoji konsenzus Vlade, sindikata i poslodavca da se Hrvatska može suočiti sa sadašnjim izazovima, a u tome je najvažnija odlučnost socijalnih partnera da se do kraja godine usvoji sporazum o nacionalnoj politici plaća.

Sanader pritom nije izravno odgovorio na novinarski upit u vezi nekih prijedloga da se zamrznu plaće, napomenuvši kako ne može unaprijed reći što će donijeti nacionalni sporazum.

Vlada ostaje pri procjeni o rastu BDP-a u 2009. između dva i tri posto, "ali i to će biti velika stvar" jer dolazi do usporavanja gospodarskih aktivnosti. No, država će nastaviti infrastrukturne radove koji bi trebali biti motor za očekivani gospodarski rast, obećao je premijer.

Proračun će se temeljiti na procjeni rasta od dva do tri posto, a "puno toga što su neki ministri mislili napraviti neće napraviti dogodine, već za dvije - tri godine", kazao je Sanader.

Na današnjem sastanku je također dogovoreno da poslodavci neće koristiti situaciju kako bi se riješili radnika koji su im otprije višak, iako je predsjednik HUP-a Damir Kuštrak najavio da će otpuštanja ipak biti.

Dio ljudi će ostati bez posla jer ima puno kompanija koje osjećaju posljedice krize, posebno izvoznici, ali ne očekujem nikakvu dramu, rekao je Kuštrak dok je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo kako je to "pitanje nacionalnog povjerenja", pa će sindikati držati za riječ poslodavce.

Ministar financija Ivan Šuker najavio je kako neće biti problema ako HNB procjeni da primjenu Zakona o deviznom poslovanju treba odložiti na godinu dana, te odbacio prijedloge izmjena poreznog sustava ocjenivši kako bi to u ovako turbulentnim vremenima bilo izuzetno neodgovorno.

Socijalni partneri održat će sutra prošireni sastanak na kojem će sudjelovati i predstavnici državnih poduzeća, te županija, gradova i općina, kako bi razgovarali o socijalnom partnerstvu u novim okolnostima. (hina/metro-portal)

11.11.2008. 20:33:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh