« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
SUĐENJE BIVŠEM PREMIJERU

Sanader na pripremnom ročištu za Hypo banku

Sanader je iz zatvora u Remetincu doveden u pravosudnom kombiju, u pratnji policijskih vozila, na stražnji ulaz suda u Petrinjskoj ulici

Fotografija vijesti
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

Hypo banka

Iz zatvora je u Remetincu danas u 9 sati na Županijski sud u Zagrebu doveden bivši premijer Ivo Sanader kako bi se održalo pripremno ročište u u slučaju navodnog uzimanja provizije od Hypo banke, prenosi Hina.

Doveden je u pravosudnom kombiju, u pratnji policijskih vozila, na stražnji ulaz suda u Petrinjskoj ulici.

Članica Sanaderova braniteljskog tima Jadranka Sloković najavila je kako će zatražiti da sud zatraži određenu dokumentaciju koje nema u spisu, a nada se da će raspravno vijeće, čiji je predsjednik sudac Ivan Turudić, prihvatiti barem dio njihovih dokazanih prijedloga.

Očekuje se da će se Sanader ponovno očitovati o optužnici koja ga tereti da je 1994. i 1995. kao zamjenik tadašnjega ministra vanjskih poslova Mate Granića primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj. Sanader je pred optužnim vijećem koje je potvrdilo optužnicu "s gnušanjem" odbacio optužbu da je ratni profiter te je dodao da se u vrijeme navodnog uzimanja provizije borio za Hrvatsku i da je imao čin pukovnika.

Prva optužnica protiv Sanadera ujedno je i prva u kojoj se nedjelo zloporabe položaja i ovlasti povezuje sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije, što je kao pravno načelo godinu prije uneseno i u Ustav.

Početak prvog suđenja Sanaderu može se, kako je nedavno izvijestio sud, očekivati krajem listopada ili početkom studenoga.

Sud bi 18. listopada trebao ponovno odlučivati o određivanju istražnog zatvora u kojemu je Sanader od 18. srpnja, kada je izručen iz Austrije. Njegovi branitelji najavili su da će nakon toga, ovisno o sudskoj odluci, odlučiti o mogućem zahtjevu da se bivšeg premijera pusti iz zatvora uz višemilijunsku jamčevinu.

14.10.2011. 10:34:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh