« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BiH mediji

Sanader je razbijač HDZ-a

U prvim komentarima hrvatski političari iz BiH suzdržano su reagirali na sukob Sanadera s vrhom HDZ-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Ivo Sanader

,

BiH

,

Sanader povratak

Svi dnevni listovi u Bosni i Hercegovini u utorak opširno izvješćuju o pokušaju Ive Sanadera da se vrati u aktivni politički život u Hrvatskoj i odluci vrha HDZ-a da ga zbog izazivanja raskola u toj stranci izbaci iz članstva.

"Razbijač HDZ-a", naslov je analize koju donosi sarajevski "Dnevni avaz" sugerirajući kako je Sanader prouzročio do sada najveće političke potrese u poslijeratnoj Hrvatskoj.

List sugerira kako je svojim posljednjim javnim istupom Sanader možda otvorio put dodatnom slabljenju hrvatske desnice koja je "ionako razbijena u prvom krugu izbora za predsjednika Hrvatske".

List zaključuje kako će slabljenjem HDZ-a dvostranački sustav vladanja u Hrvatskoj biti podvrgnut ozbiljnoj kušnji pri čemu je gotovo izvjesno otvaranje neke nove stranice hrvatske političke povijesti.

"Oslobođenje" prenosi ocjenu ravnatelja zagrebačkog Centra za politološka istraživanja Anđelka Milardovića kako bi predsjednički kandidat Milan Bandić od "slučaja Sanader" mogao imati više štete nego koristi, čak i da ga je HDZ odlučio otvoreno poduprijeti.

I banjalučke "Nezavisne novine" prenose kako je Sanader "izbačen iz HDZ-a" dok mostarski "Dnevni list" piše kako je Jadranka Kosor odlučila uzvratiti udarac svom prethodniku na čelu vlade i stranke.

U prvim komentarima hrvatski političari iz BiH suzdržano su reagirali na sukob Sanadera s vrhom HDZ-a.

Potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara izjavio je kako se nada da taj događaj neće imati prevelikog utjecaja na Hrvate u BiH. Istaknuo je kako su u HDZ BiH već ranije jasno poduprli Jadranku Kosor kao novu predsjednicu hrvatske vlade i HDZ-a.

Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić kazao je kako je njegovoj stranci apsolutno stalo do jakog i vjerodostojnog HDZ-a u Zagrebu no pri tom je istaknuo kako će se politika Hrvata u BiH uvijek voditi autonomno. (hina/metro-portal)

05.01.2010. 10:06:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh