« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
NEW YORK

Sanader i Rehn optimistični u pogledu razrješenja slovenske blokade

Premijer i europski povjerenik za proširenje smatraju da je moguće razriješiti probleme do kraja ove godine.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Olli Rehn

,

Ivo Sanader

,

slovenska blokada pregovora

Premijer Ivo Sanader i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn nakon razgovora u New Yorku izrazili su optimizam u pronalaženju rješenja slovenske blokade pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om, a nadaju se i u dovršenju tog spora do kraja ove godine.

Sanader je potvrdio kako i on i povjerenik Rehn, te ostale članice unije nastavljaju rad na rješavanju tog problema, te dodao kako će se razgovori o rješenju slovenske blokade nastaviti na razini ministara vanjskih poslova.

Olli Rehn je Hrvatskoj izrazio priznanje za prihvaćanje njegovog kompromisnog rješenja i dodao da je s premijerom razgovarao o načinima za daljni napredak prema deblokadi pregovora, za koje je ocijenio da ih je moguće dovršiti do kraja godine.

Naglasio je da se Slovenija i Hrvatska moraju usuglasiti oko rješenje a Europska komisija nastaviti će pružati pomoć u postizanju dogovora, dodavši da je situacija sada vrlo blizu razrješenja.

Premijer je iskoristio priliku i novinarima izjavio kako je HDZ pobjednik lokalnih izbora, ali i dodao da je razočaran zbog gubitka gradonačelnika Dubrovnika i Vukovara, naglasivši kako se 'ipak ne može svuda pobijediti jer bi to bilo previše čak i za HDZ'.

Zanimljivo je napomenuti i kako je premijer na upit o mogućnosti koalicije sa Željkom Kerumomu Splitu izjavio da ta mogućnost 'nije isključena' jer je velik broj HDZ-ovih birača glasala za njega.

Izvor: Hina

01.06.2009. 20:09:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh