« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
što se babi htilo...

Sanader i Mesić: nakon ulaska u NATO, lakše u EU

Smatraju i da će sada biti lakše ukinuti Slovensku blokadu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pogančić/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

Stjepan Mesić

,

summit nato-a

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, koji sudjeluju na summitu NATO-a u Strasbourgu, izjavili su u subotu da je Hrvatska ulaskom u NATO ostvarila jedan od svojih strateških ciljeva i da će kao punopravna članica Saveza lakše ostvariti i drugi - ukidanje slovenske blokade i ulazak u EU.

"Ostaje cilj ulaska u EU. Kao članica NATO-a imamo jači položaj i slovenska blokada će definitivno biti drugačije promatrana", izjavio je Sanader na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Mesićem nakon sjednice Sjevernoatlanskog vijeća.

Dodao je kako ne očekuje da će blokada biti uklonjena odmah i dodao: "ako smo s graničnim problemom mogli ući u NATO, možemo i u EU".

Predsjednik Mesić je rekao da su u bilateralnim sastancima s čelnicima Saveza hrvatski argumenti za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora "prihvaćeni s uvažavanjem".

"Ako se borimo za vladavinu prava u svojoj zemlji, borimo se i za vladavinu međunarodnog prava", istaknuo je Mesić dodajući da je o tome, među ostalim, razgovarao i s američkim predsjednikom Barackom Obamom te domaćinima summita NATO-a - njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Sanader je potvrdio da se na marginama summita sastao sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom kojem je predložio da se, prema dogovoru iz Mokrica, sastanu do kraja travnja u Hrvatskoj kada bi mu iznio "jake i čvrste" hrvatske argumente.

"Tražimo samo dvije stvari - da se pregovori razdvoje od graničnog pitanja i da međunarodno pravo, a ne politika kroje granicu", istaknuo je Sanader, naglasivši kako je to "stvarno malo od zemlje koja se nalazi pod blokadom".

Premijer je rekao da od saveznika iz NATO-a, koji su upoznati s hrvatskim argumentima, ne očekuje javno izjašnjavanje na čijoj su strani, nego da "tihu diplomaciju treba pustiti da radi iza kulisa". "Predsjednik i ja imamo dobar osjećaj", znakovit je bio Sanader.(hina/metro-portal)

04.04.2009. 19:30:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh