« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
pričaš lovačke priče ...

Sanader i dalje živi u Disneylandu

Lakonsko razbacivanje milijardama u rebalansu pokazalo nehajan stav premijera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

državni proračun

,

proračunski deficit

,

Sanader rebalans

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako bi se rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna trebao kretati između jedne i tri milijarde kuna, odbacivši kritike da su Vladine antirecesijske mjere, među kojima je i ona da se rebalans donese do kraja ožujka, preopćenite, odnosno da nisu konkretne.

"Ma kakvih 10, 15 milijardi, riječ je o rebalansu između jedne i tri milijarde kuna", rekao je premijer Sanader u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada", ističući kako je rebalans državnog proračuna itekako konkretna Vladina mjera, kakve su, kaže, i ostalih devet.

Snažnom i konkretnom mjerom Sanader je označio jačanje financijske pozicije HBOR-a, i to s novih 400 milijuna kuna namijenjenih izravnoj pomoći malom i srednjem poduzetništvu te turizmu. Istaknuo je da su u tom smislu već pokrenuti pregovori s međunarodnim financijskim institucijama koje trebaju odobriti 400 milijuna kuna zaduženja, ali da, budući da pregovori još traju, ne može reći koje su to institucije.

Upitan je li Vlada zakasnila s mjerama i je li javnosti dugo prešućivala da je Hrvatska u krizi i recesiji, premijer je odgovorio kako je proračun za ovu godinu rađen prije četiri mjeseca, kada se, istaknuo je, predviđao gospodarski rast između jedan i dva posto.

"S tih pozicija smo i radili proračun, jer je recesija negativni gospodarski rast. Nitko prije četiri mjeseca nije mogao predvidjeti kakva će se situacija kretati u svijetu i Europi", rekao je Sanader. "Ovo nije hrvatska kriza, nego globalna i svjetska kriza koja u ovakvim razmjerima nije bila poznata", dodao je.

Premijer je kazao kako Hrvatska "još uvijek može samostalno voditi monetarnu i fiskalnu politiku" te podmirivati svoje obveze što se vanjskog zaduženja tiče, te da za eventualnu pomoć MMF-a za sada nema potrebe. "Nipošto nam ne prijeti bankrot države", poručio je.

Sanader je rekao i kako je s bankama postignuto suglasje da do ljeta "nije aktualno" povećavati kamatne stope, a da se nakon ljeta ponovno sjedne i razmotri situacija, ponovno apeliravši na sve poslovne subjekte koji su u ranijem razdoblju dobro zarađivali, poput banaka i HT-a, da se radi dobrobiti potrošača, odnosno građana, odreknu dijela te dobiti i pomognu im u ovim otežanim okolnostima.

Osvrćući se na današnji sastanak državnog vrha s parlamentarnim strankama oko odnosa sa Slovenijom u svjetlu blokade hrvatskih pregovora s EU, Sanader je kazao kako je sa sastanka odaslana poruka da Hrvatska pozdravlja uključivanje Europske komisije u rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, ali i da čvrsto stoji pri stavu da se granični spor, kao bilateralno pitanje, treba odvojiti od pregovora o članstvu Hrvatske u EU. "Inzistiramo da se pregovori s EU strogo i odlučno odvoje od graničnog pitanja", rekao je, ponovivši kako otvorena pitanja između dvije države nisu bila nikakva prepreka pri ulasku Slovenije u EU i NATO te da stoga ne trebaju biti ni kod hrvatskog priključivanja tim integracijama.

Sanader je najavio da će se državni vrh ponovno okupiti za tjedan dana i u javnost odaslati priopćenje o odnosima sa Slovenijom, te da do tada ne treba očekivati hrvatski odgovor na prijedlog Europske komisije o tročlanoj komisiji kao rješenju za granični spor.

Prije nego se komisija uopće može razmatrati treba odgovoriti na niz pitanja, što sam rekao i Pahoru i Sarkozyu"

Sanader je ponovio stav Vlade da se osnovane hrvatsko-slovenske komisije trebaju sastati barem još jednom i pokušati utvrditi koje su to sporne granične točke. "Mimo tih stručnjaka nema veće pameti koja bi govorila o točkama spora i rješavanju spora", dodao je, izvijestivši i kako mu je slovenski premijer Borut Pahor na nedavnom susretu rekao da će njegova vlada razmotriti prijedlog da se komisije još jednom sastanu.

"Slovenija treba deblokirati pregovore i odvojiti pitanje granice od pregovora, a kako ćemo riješiti granicu, to ćemo još vidjeti. Pregovori moraju ići dalje", poručio je Sanader, uvjeren da do slovenskog referenduma o ulasku Hrvatske u NATO neće doći te da će Hrvatska početkom travnja biti punopravna članica tog vojnog saveza.

Sanader je rekao kako nije istina da nekoliko europskih država na čelu s Velikom Britanijom blokira otvaranje hrvatskih pregovora o poglavlju 23., ističući kako nije riječ o blokadi, već o zahtjevu tih zemalja da se se otvaranjem tog poglavlja pričeka do izvješća glavnog haškog tužitelja o suradnji Hrvatske s Haškim sudom.

Bilo je, kaže, brojnih nesporazuma oko topničkih dnevnika koje od Hrvatske traži haško tužiteljstvo, ali, istaknuo je, nema dvojbe da je netko te dokumente otuđio iz Ministarstva obrane, rekavši i da će se o tome koliko je dokumenata otuđeno i tko je to učinio provesti istraga.

02.03.2009. 12:09:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh