« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
DUBRAVKO NOVAK:

Sanader danas pred austrijskim istražnim sucem?

Dubravko Novak iz MUP-a kaže kako bi se postupak izručenja izvršio za nekoliko dana kad bi Sanader pristao na izručenje

Zgrada Zemaljskog suda u Salzburgu u sklopu kojeg je zatvor u kojem je pritvoren Sanader
Zgrada Zemaljskog suda u Salzburgu u sklopu kojeg je zatvor u kojem je pritvoren Sanader (Tom Dubravec/Cropix)
Više o

Ivo Sanader

,

Dubravko Novak

,

izručenje

Tajnik kabineta ministra unutarnjih poslova Dubravko Novak sinoć je za treći Dnevnik Hrvatske televizije izjavio kako bi Ivo Sanader u iduća 24 sata od uhićenja trebao biti izveden pred istražnoga suca suda u Salzburgu.

Istaknuo je kako bi Sanader negdje u jutarnjim satima mogao biti izveden pred istražnog suca u Salzburgu, koji će mu odrediti predekstradicioni pritvor i nakon uvida u predmet zatražiti očitovanje - želi li ili ne želi biti izručen po zahtjevu hrvatskih vlasti. Dodao je kako bi u slučaju da Sanader pristane na izručenje Hrvatskoj postupak krenuo u proceduru te bi za nekoliko dana mogao i završiti.

"U slučaju da odbije izručenje i da se negativno izrazi na sučevo pitanje počinje postupak tako da Ministarstvo pravosuđa RH šalje spis i cijeli predmet sucu u Austriju", napomenuo je Novak, dodavši kako sudac nakon uvida u cijeli spis ponovno donosi rješenje o ekstradiciji ili ne.

Napomenuo je kako i na tu sučevu odluku postoji mogućnost žalbe, a onda se predmet daje na viši sud. Podsjetio je kako u dostavi dokumenata koji idu sudu u Austriju postoji cjelokupna dokumentacija, istaknuvši kako sve mora biti potkrijepljeno sa svim onim što postoji i u spisu kod nas.

Columbia otkazala

Harrimanov institut pri Sveučilištu Columbia u New Yorku objavio je u četvrtak da je prekinuo suradnju s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, koji je ove godine postao njegov suradnik. "Sanader više nije povezan s institutom. Nemamo daljnjih komentara", priopćila je predstavnica Sveučilišta Columbia za odnose s javnošću Tanya Domi.

Sanader je od rujna ove godine bio je angažiran kao gost suradnik u Programu za jugoistočnu Europu, Harriman institita, specijaliziranog za ruske, euroazijske i istočnoeuropske studije.

Kosor će zbog Sanadera požaliti što nije pristala na prijevremene izbore

Ljubljansko "Delo" u broju od subote, analizirajući moguće posljedice Sanaderova uhićenja za stabilnost hrvatske vlade, tvrdi kako bi se moglo pokazati da je odluka premijerke Kosor da ne pristane na prijevremene izbore bila pogrešna.

"Kosor ima problem u odvajanju Sanaderova nasljeđa od vlade i stranke koju vodi jer su i u vladi i u HDZ-u ljudi koji su bili vrlo bliski Sanaderu kao velikom vođi, a među njima je i Kosor", navodi vodeći slovenski list. Najgori udarac koji je Sanader "sa svojim pajdašima", kako piše "Delo", zadao Hrvatskoj nije ekonomski, nego to što su Hrvati potpuno izgubili povjerenje u društvene vrijednosti i institucije pa više ne vjeruju ni strankama ni medijima ni političarima.

"Sve njih Sanader je pokorio i iz toga napravio svoj servis", navodi "Delo" i dodaje da ni uhićenje bivšeg premijera sadašnjoj premijerki neće pomoći u nastojanju da se "odvoji" od "Sanaderove baštine" iako je učinila mnogo u oslobađanju pravnih mehanizama za borbu protiv korupcije.

"Nije baš vjerojatno da će Sanader mirno gledati u budućnost iza rešetaka, a u isto vrijeme štititi HDZ. Pravi šou u kojemu će biti razotkrivena štetna uloga HDZ-a za Hrvatsku tek će početi, a mogao bi ga voditi tko drugi nego simbol te stranke - Sanader", navodi slovenski list. Zato bi premijerka Kosor, dodaje se u komentaru Roka Kajzera, mogla požaliti što nije pristala na prijevremene izbore i "ljekoviti" odlazak u oporbu nego jer "tvrdoglavo" ustrajala u ostanku na vlasti. (hina/metro-portal)

11.12.2010. 09:05:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh