« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
U SE, NA SE I PODA SE

Sanader danas o MOL-ovom milijunskom mitu

Sanader izlazi pred USKOK s vjerojatnom potpunom amnezijom, koja predstavlja temelj njegove obrane

Sanader pri uhićenju u Salzburgu
Više o

Ivo Sanader

,

USKOK

,

mito

,

MOL

Ispitivanje pred istražiteljima Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) bi trebalo započeti u 13.30, a prema očekivanjima Sanaderovih odvjetnika ne bi trebalo dugo trajati jer je riječ o slučaju „koji nije obiman, kao primjerice istraga vezana za aferu Fimi media, u kojoj se Sanadera tereti da je kao prvi čovjek Vlade sudjelovao u izvlačenju više od 100 milijuna kuna iz državnih poduzeća i ministarstava."

Najkontroverzniji slučaj

Nakon što je prije 20-ak dana Ivo Sanader iznio svoju obranu u slučajevima Fimi media i Hypo banka, bivšeg premijera USKOK će danas ispitati i u najkontroverznijem od slučajeva koji mu se stavljaju na teret - da je za mito od 10 milijuna eura, što mu ih je dao prvi čovjek mađarske tvrtke MOL Zsolt Hernadi, Mađarima prepustio upravljačka prava u INI.

Tajni dogovor o navodnoj MOL-ovoj proviziji od 10 milijuna eura Ivi Sanaderu utanačen je 2009. na letu za Milano, na utakmicu Lige prvaka između Intera i kijevskog Dinama, tvrde pojedini hrvatski mediji, pozivajući se na neslužbene informacije iz istražiteljskih krugova. USKOK je, prema istom izvoru, došao do informacija kako su Sanader i kontroverzni riječki poduzetnik Robert Ježić najprije dogovorili da mito ide preko jedne Ježićeve tvrtke u Švicarskoj, da bi se, nakon promjene planova, prebacivanje druge tranše od pet milijuna eura, obavilo preko druge tvrtke, također u Švicarskoj, ali s kojom je povezan Sanaderov brat. Istražiteljima je to navodno priznao sam Ježić, ali su uz to prikupljeni i drugi dokazi. Među njima je i onaj da je na računu te Ježićeve tvrtke ostalo pet milijuna eura, čiji povrat nitko nije tražio.

Odbacuju optužbe

Potpisnici ugovora između INE i MOL-a, i suoptuženici, Damir Polančec i Zsolt Hernadi, čije je ispitivanje Hrvatska zatražila preko međunarodne pravne pomoći, optužbe odbacuju. Isto će u obrani, doznajemo od odvjetnika, ponoviti i Sanader. Polančec je ranije, na tvrdnje da je ostale članove Vlade doveo u zabludu, javno poručio da su svi znali o čemu se radi.

MOL se, inače, u međuvremenu pokušao domoći i većinskog vlasništva INE a Vlada je, čini se, odustala od namjere da ih u tome spriječi donošenjem zakona. Podsjetimo, trgovanje dionicama INE u blokadi je do sredine rujna zbog zabrane HANFE koja je zatražila od INE da „spriječi curenje povjerljivih informacija o tvrtki mađarskom MOL-u."

Piše: Gordana Simonović / DW
30.08.2011. 12:35:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh