« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
DOM HDLU

Samostalna izložba "Postsezona" Josipe Krolo

Samostalna izložba slika mlade umjetnice Josipe Krolo, "Postsezona", otvara se u četvrtak, 29. srpnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika

Dom HDLU
Dom HDLU (Arhiva)
Više o

dom HDLU

,

izložba

,

Josipa Krolo

Predstavit će se 14 slika iz serije "Postsezona", koja se bavi gentrifikacijom Splita, posljedicom postkonfliktnih privatizacijskih zločina nakon raspada Jugoslavije te potpunim oslanjanjem na tercijarni sektor ekonomije-turizam.

Kako se podsjeća u predgovoru izložbe u Splitu su 1979. izgrađeni Koteks, Bazeni Poljud, stadion na Poljudu, probijen željeznički tunel od Kopilice do centra, dovršava se Split 3. Gradi se grad, planski, za građane.

U Splitu 2019. od apartmana nema stana, osigurano je 70 tisuća novih ležajeva u privatnom smještaju, slavi se rast broja noćenja,  dok umjetnica, kako sama kaže, u roditeljskom domu piše ovaj koncept, opraštajući se od Splita". 

Pritom propituje do kada će građani vrijediti samo kao statisti u „Mediteranu kakav je nekad bio", hoće li turizam krenuti u održivom smjeru, što će ostati zapisano u betonu, na popisu stanovništva, hoće li njeno ime biti na njemu. "Split, 2020. Covid-19. Što sad?", pita se.

Josipa Krolo rođena je 1992. godine u Splitu. Magistrirala je 2018. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Provela je jedan semestar na Facultat de Belles Arts u Barceloni. Izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovala na na HDLU-ovoj rezidenciji De/konstrukcija slike u Leipzigu te Cite des arts rezidenciji u Parizu.

25.07.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh