« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
185. po redu

Samoborski fašnik otvara se u subotu u podne

Svi oni koji cijele godine nose maske, mogu iskoristiti priliku i ovih dana ih napokon skinuti

Fašnički likovi spremni za svoje uloge
Više o

Samoborski fašnik

,

zagreb-info

,

Sraka

,

fašnička republika

Sve je spremno za otvaranje jubilarnog, 185. samoborskog fašnika ove subote točno u podne, najavili su organizatori fašnika, Turistička zajednica i Grad Samobor, u pratnji tradicionalnih fašničkih likova.

Fašnik počinje u podne 26. veljače, a brojni i raznovrsni programi održavat će se tijekom dva vikenda te sve tradicionalno završava na Pokladni utorak 8. ožujka ove godine, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u restoranu Samoborska klet u Samoboru.

Lela Rončević, mr. etnologije i viša kustosica u Samoborskom muzeju najavila je kratkom šetnjom kroz povijest samoborskog fašnika, prvu monografiju ove manifestacije, koja je iznova rođena 1860. kada je Josip Kompare u performerskoj maniri na gradskom trgu započeo sa svojim legendarnim fašničkim spelancijama i predstavio prva 'alegorijska kola' kao oblik društvene kritike.

Istaknuto je kako je Fašnik obilježio duh ovih prostora, a prije svega postao prepoznatljiv satiričkim odnosom prema vlasti, danas jednako živahanim kao i kada je izašao prvi broj Srake, kultnog fašničkog humoristično-satiričkog lista.

Novi broj Srake i Ričeta iz samoborske kuhinje, ogranka Matice hrvatske, već je izašao i besplatno će se dijeliti posjetiteljima tijekom Fašnika.

„Svi oni koji cijele godine nose maske, mogu iskoristiti priliku i ovih dana ih napokon skinuti." rekao je u ime 'vlasti' zamjenik samoborskog gradonačelnika, Hrvoje Frankić pozivajući sve željne maskiranja i dobre zabave u Samobor već ove subote na otvorenje, odnosno proglašenje slobodne Fašničke republike s temom Fašnički politički vremeplov.

Novost je da će ove godine tradicionalna ceremonija otvaranja Fašnika, preuzimanja ključeva Grada i proglašenja Slobodne Fašničke Republike započeti u subotu, 26. veljače u podne, a ne kao do sada petkom uvečer.

„U subotu i nedjelju od 15 sati počinje tradicionalna povorka mjesnih odbora, a očekuju se grupe iz Makarske, Bribira, Čakovca, Crikvenice...", najavila je zamjenica direktorice Turističke zajednice grada Samobora, Marijana Obad Slamar dodajući kako je parkiranje u Samoboru tijekom programa za sve posjetitelje besplatno, a na raspolaganu je i 6 posebno označenih parkirališta, među kojima je najveće na prostoru bivše vojarne.

I ove je godine Turistička zajednica, uz suradnju Poduzetničkog centra Grada, organizator Fašnika.

Organizatori su ponosno istaknuli i značajan uspjeh Samoborskog fašnika na najvećoj svjetskoj društvenoj mreži Facebooku, na kojoj službena stranica manifestacije bilježi velik interes i trenutno je po broju posjetitelja najbrže rastuća stranica u Hrvatskoj! Najavljene su dodatne aktivnosti i bogata nagradna igra koja je već u tijeku na ovom virtualnom Fašniku putem posebno razvijene aplikacije koju održava samoborski Idea Studio u suradnji s portalom KupiMe.hr.

A da posjetitelji mogu na licu mjesta postaviti svoje fotografije na Facebook, pobrinula se tvrtka HSLogin.com s cloud projektom Sraka u oblacima.

Svim maskiranim posjetiteljima za vrijeme Fašnika osigurano je besplatno korištenje bežičnog (wireless) interneta u trajanju od pola sata na Trgu kralja Tomislava. Osim brze veze na hot spotu, mobilni surferi će moći pristupiti i svim bitnim sadržajima vezanima uz Fašnik, Turističku zajednicu i Grad Sambor, ali i ostalim online sadržajima, rekao je Ivan Pecotić iz tvrtke HSLogin.com.

Važan dio svake manifestacije je i njena ugostiteljska ponuda, stoga je za kraj Marijana Karlović, vlasnica Samoborske kleti, najavila poseban fašnički meni, a slična ponuda očekuje se i u ostalim samoborskim restoranima uz neizostavne domaće krafne, strateški raspoređene po gradskim punktovima.

Drugog će vikenda Samoborskog fašnika biti organiziran tradicionalni Dječji fašnik, uz povorke maskiranih domaćih i gostujućih dječjih skupina na velikoj pozornici i  zabavni Srakotrk, a za djecu će se tijekom cijelog Fašnika  odvijati svakodnevni programi na maloj pozornici na Trgu Matice hrvatske te fašničke radionice u Maloj dvorani samoborskog kina.

Poseban, Halternativni fašnik organiziran je za mlade kod bivših garaža ZET-a u Starogradskoj ulici, gdje će oba vikenda od 21 sat uvečer pa do 4 ujutro održavati nastupi DJ-eva i koncerti, a sve će završiti velikim koncertom Leta 3 u utorak.

Osim na glavnom trgu, koncerti poznatih izvođača odvijat će se i u velikom šatoru iza kina, oba vikenda i u utorak, s početkom od 21 sat.

Medijski pokrovitelji 185. samoborskog fašnika su Večernji list i Radio Samobor.

24.02.2011. 18:10:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh