« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
AKO SE NE BOJITE IGLE...

Samo jedna injekcija rješava vas svih fobija

Lijek za fobije korak nam je bliže nakon što su znanstvenici otkrili način na koji ˝isključiti˝ centar straha u mozgu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

fobije

,

strah

,

injekcija

,

lidokain

Navodi se kako injekcija običnog anestetika direktno u mozak može izlječiti strahove. Naime znanstvenici sa Sveučilišta Hiroshima eksperimentirali su sa zlatnom ribicom koja je bila naučena da se plaši direktnog svijetla. Davanjem blagih elektrošokova svaki put kada bi se svjetlo upalililo u akvariju, ribica je jedno povezala s drugim i tako razvila strah.

No, tim znanstvenika otkrio je da ribice, kojima je u dio mozkg pod imenom cerebelum ubrizgan anestetik lidokain, imaju stabilne otkucaje srca i ne pokazuju strah na svijetlo. Cerebelum je dio mozga odgovoran za bazične emocije kod ljudi poput straha i užitka.

˝Zanimljivo je primjetiti da sisavci i ribe dijele zajedničke moždane mehanizme za emocionalno učenje˝, dodaje profesor Yoshida.

 Ovo otkriće moglo bi dovesti do razvoja novih načina liječenja fobija. Lidokain je anestetik koji upotrebljavaju zubari, a koristi se i za manje operacije. No njegovo djelovanje je privremeno, pa su tako ribice ponovo iskusile strah, nakon što se lijek povukao.

23.03.2010. 15:19:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh