« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
KOMENTAR

Samo bez panike!

Savezno ministarstvo unutarnjih poslova kaže da bi se građani trebali opskrbiti namirnicama u slučaju izbijanja katastrofe. To miriše na Hladni rat i izaziva panične reakcije. Ali nije ništa novo, piše Mathias Bölinger

Navale na trgovine - nema
Navale na trgovine - nema (Arhiva)
Više o

hrana

,

Njemačka

,

voda

,

zalihe

U opisu posla nekog ministra unutarnjih poslova stoji da on redovito treba alarmirati građane. Već desetljećima se šefovi tog resora profiliraju kojekakvim scenarijima za slučaj katastrofe i odgovarajućim zahtjevima po pitanju maksimalne sigurnosti, pa čak i kad su oni jasno protuustavni. Wolfgang Schäuble je htio zakonski regulirati obaranje otetih civilnih zrakoplova.

Hans-Peter Friedrich je izmislio pojam „super temeljnog prava na sigurnost", koje je navodno „jače" od svih ostalih temeljnih prava. Nerijetko političari tako kalkuliraju da ministar unutarnjih poslova može puno toga izgubiti u slučaju da se nešto stvarno dogodi - ali malo toga dobiti ukoliko se suzdržavaju. Često se pritom uopće ne diskutira o tome mogu li ti zahtjevi doista doprinijeti povećanju stupnja sigurnosti. Sigurnost je na koncu konca ipak više samo osjećaj.

Izlet u populističke vode

Thomas de Maizière je ipak nešto umjereniji ministar unutarnjih poslova. Ali povremeno i on napravi izlet u populističke vode. Onda na TV-u kritizira izbjeglice koji se voze taksijem. Ili s kolegama iz saveznih pokrajina predstavi katalog zahtjeva koje ni sam ne smatra realističnima. Ili objašnjava građanima kako im neće priopćiti cijele razmjere prijetnje sigurnosti, zato što onda od straha ne bi sklopili oko. Pritom je rijetko uvjerljiv. De Maizière je talentiran u proizvodnji opće zbunjenosti.

Je li to slučaj i sad s dokumentom njegovog ministarstva kojim se građane poziva da se opskrbe zalihama hrane za slučaj nužde? Zar to nije u skladu s ovotjednom najavljenom vježbom za slučaj katastrofe? Svira li to ministar opet na klavijaturi širenja straha, kao što to pretpostavlja oporba?

Navala na supermarkete? Ne!

Prije ne. Poziv građanima da se opskrbe namirnicama je već odavno sastavni dio svih planova kojima bi se reagiralo u slučaju katastrofe. Nadležni Savezni ured za zaštitu građana i pomoć pri katastrofi na svojoj web-stranici ima savjete o tome što bi se trebalo naći u svakom podrumu ukoliko bi kolabirala kompletna infrastruktura u zemlji. Građanima je to doduše sve tako daleko kao i Berlinski zračni most iz 1948., što je bio posljednji zabilježeni slučaj problema s opskrbom stanovništva. Novi koncept Ministarstva unutarnjih poslova vrlo izvjesno neće prouzročiti navalu na supermarkete. Možda samo kratkoročnu jezu kod građana.

Piše: Mathias Bölinger/DW
24.08.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh