« Žene
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZRNO UTJEHE

Same ste? Okrivite roditelje za to

Australski znanstvenici vjeruju da su neke tajne uspješnosti žena kod muškaraca skrivene u - imunološkom sustavu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

geni

,

ljubav

,

samci

,

imunološki sustav

,

znoj

,

single žene

Kako vaše prijateljice mogu mijenjati muškarce kao čarape i zašto oni lete oko njih a vas izbjegavaju? Mnoge žene si postavljaju isto pitanje. Ako ste među njima, evo malo utjehe - vrlo je vjerojatno da niste vi krive.

Kako se navodi u rezultatima posljednje studije, neke od tajni privlačnosti leže i u genima imunološkog sustava koje, naravno, nasljeđujemo od roditelja. Navodno, što su ti geni raznolikiji to će više muškaraca trčati za vama.

Australski su istraživači uzeli DNK uzorke 150 studentica koje su uz to morale ispuniti i pomno pripremljen upitnik o ljubavnom životu. U DNK su se tražile varijacije u genima odgovornima za imunološki sustav organizma. Što su raznovrsniji to je imunološki sustav osobe jači i otporniji. Zatim su se ti rezultati uspoređivali s upitnicima. Pokazalo se da su žene s najraznolikijim histokompatibilnim kompleksom (MHC), koji igra ulogu detektora stranih tijela u organizmu, imale najviše seksualnih partnera.

Ipak, znanstvenici sa Sveučilišta Western Australia nisu sigurni zašto ženski imunološki sustav utječe na njihovu uspješnost kod muškaraca. Osim toga, nije jasno je li ti geni čine ženu neodoljivom ili zbog njih ona smatra muškarce neodoljivima.

Pretpostavka je i da izgled žene ustvari dobar pokazatelj genetičke građe njenog imunološkog sustava. Ili je možda u pitanju znoj. Prijašnje su studije pokazale da što je miris vašeg znoja različitiji od mirisa druge osobe, ta će vam se osoba više svidjeti.

Ipak, neki stručnjaci smatraju da su žene s raznovrsnim MHC-om ustvari samo aktivnije u potrazi za muškarcima i da nije u pitanju muška očaranost njima. Na kraju, kako piše časopis Animal Behaviour, nije pronađena veza između muškog MHC-a i uspješnosti kod žena.
17.02.2010. 10:51:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh