Salmonela - što je i kako se zaštititi
Simptomi trovanja počinju 12 do 24 sata nakon uzimanja zagađene hrane i to naglo sa zimicom, povišenom temperaturom (38-40 stupnjeva C), glavoboljom, bolovima u trbuhu, proljevom i povraćanjem
Najčešći uzročnici trovanja hranom su salmonele, kojih je poznato više od 500 različitih tipova, a proširene su među životinjama koje čovjeku služe kao izvor hrane. Infekcija salmonelom sve je češća u razvijenom svijetu.
Simptomi trovanja počinju 12 do 24 sata nakon uzimanja zagađene hrane i to naglo sa zimicom, povišenom temperaturom (38-40 stupnjeva C), glavoboljom, bolovima u trbuhu, proljevom i povraćanjem.
Stolice su u početku zelenkaste i rijetke, a poslije mogu postati posve vodenaste. Kod srednje teških oblika temperatura je povišena 2-5 dana, a proljev traje još nekoliko dana nakon pada temperature. Dehidracija (veliki gubitak tekućine), posebno kod djece, može biti teška. Salmonela je invazivan mikroorganizam koji se može iz crijeva proširiti krvlju do drugih organa (salmonela vrućica).
Kod nekih ljudi infekcija može postati kronična, bez nekakvih posebnih simptoma. Ti ljudi mogu biti izvor zaraze za okolinu. Većina ljudi će se uspješno oporaviti od salmoneloze. Mali broj bolesnika može imati simptome izvan probavnog sustava (npr. artritis).
Salmoneloza može biti vrlo ozbiljna, ponekad smrtonosna infekcija kod vrlo mladih, starih ili onih s oslabljenim obrambenim sustavom. Mnoge vrste Salmonella uzrokuju bolest i kod životinja i kod ljudi.
Salmoneloza se može javiti u malim lokaliziranim epidemijama u općoj populaciji ili u velikim epidemijama u bolnicama, restoranima ili institucijama za djecu ili starije osobe. Najopasnija hrana su kolači koji sadržavaju jaja i mesni proizvodi.
Recept za prevenciju - pravilna i temeljita termička obrada hrane.
Novi komentar