« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
SPRJEČAVANJE DEMOKRACIJE

SAD uvodi sankcije organizatorima puča na Maliju

Članovi vojne hunte u Maliju koji stoje iza državnog udara neće smjeti putovati u SAD sve dok sprječavaju povratak demokratski izabrane vlade

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

State Department

,

državni udar

,

Mali

Američki State Department priopćio je u utorak da uvodi zabranu putovanja u Sjedinjene Države za članove vojne hunte u Maliju koji su sudjelovali u državnom udaru na predsjednika Amadoua Toumanija Tourea 22. ožujka., dok islamisti na sjeveru zemlje potiskuju pobunjene Tuarege, javlja Hina.

SAD ujedno opetuje svoj poziv vođi hunte, satniku Amadouu Sanogu i njegovim pristašama, da "bez otezanja uspostave civilnu vladu u Maliju", ističe State Department u priopćenju.

Zabrana putovanja odnosit će se na osobe koje "sprječavaju povratak demokratski izabrane vlade u Maliju" i na njihovu užu obitelj, dodaje američka diplomacija. Popis osoba obuhvaćenih ovim sankcijama uključuje i "one koji podupiru satnika Amadoua Sanoga".

State Department napominje da je odluku o ograničenom izdavanju američkih viza donio kako bi "podupro" sankcije što su ih donijeli Gospodarska zajednica zapadnoafričkih zemalja (CEDEAO) i Afrička unija (AU) kako bi izvršile pritisak na huntu.

SAD je nešto ranije obustavio pomoć Maliju vrijednu više desetaka milijuna dolara, osim humanitarne pomoći.

Naoružani islamisti u utorak su potiskivali pobunjene Tuarege na sjeveru Malija, napose u Timbuktuu, gdje su u utorak viđena trojica vodećih ljudi Al Kaide u islamskom Magrebu (AQMI), dok pučisti u Bamaku, pod sankcijama zapadnoafričkih zemalja, traže častan uzmak.

Abu Zejd, Moktar Belmoktar (zvan Jednooki ili Mister Marlboro) i Jahija Abu al-Hamam, sva trojica Alžirci, "sudjelovali su na sastanku između Ijada Aga Galija (vođe islamističkog pokreta Ansar Dina) i imama u gradu", rekao je sigurnosni izvor, a informaciju o sastanku potvrdio je i blizak suradnik jednog imama, sudionika sastanka.

Ijad Ag Gali, bivši vođa pobunjenih Tuarega u 1990-im, rekao je imamima da "nije došao radi neovisnost već radi provedbe islamskog zakona", doznaje se od zaposlenika u područnom uredu ministarstva financija.

Povijesni gradić Timbuktu koji su u nedjelju zauzeli pobunjeni Tuarezi i islamisti, u ponedjeljak je prešao u ruke naoružanih islamista iz Ansar Dina (branitelji islama), uz potporu pojedinaca iz AQMI-ja, navode svjedoci.

Te su dvije skupine brzo otjerale Tuarege iz Nacionalnog pokreta za oslobođenje Azavada (MNLA) koji tvrdi da je laički pokret i želi uspostaviti državu Tuarega, a islamisti žele uvesti šerijat (islamski zakon) na čitavom području Malija.

Skupina Ansar Din koja od ponedjeljka kontrolira Timbuktu, "tijesno je povezana s AQMI-jem", rekao je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe.

"Neki pobunjenici mogli bi se zadovoljiti kontrolom nad teritorijima na sjeveru (Malija). Drugi, među njima i AQMI, mogli bi pokušati domoći se čitavog malijskog teritorija i pretvoriti ga u islamističku republiku", upozorio je Juppe.

Dio vojnika u Maliju izvršio je 22. ožujka državni udar i zbacio s vlasti predsjednika Tourea zato što su ostali bez sredstava za gušenje pobune Tuarega na sjeveru zemlje, nakon čega su druge zemlje u regiji uvele Maliju sankcije.

04.04.2012. 07:35:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh