« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DOMINACIJA

SAD tuži Intel za blokadu konkurencije

U tužbi se navodi da je Intel prisiljavao proizvođače računala da kupuju njegove, a ne čipove konkurenata

(Wikipedia)
Više o

intel

,

tužba

,

kompjuteri

,

Richard A. Feinstein

Američka Savezna komisija za trgovinu podnijela je tužbu protiv proizvođačkog diva za kompjuterske čipove Intela, tvrdeći da je blokadom konkurencije nastojao zadržati dominantni položaj na tržištu.

U tužbi se navodi da je pionir Silicijske doline prisiljavao proizvođače računala da kupuju njegove a ne čipove konkurenata, a mijenjao je i softver kako bi osigurao lošiju izvedbu procesora drugih proizvođača.

Takve su mjere bile dio pomno razrađene Intelove kampanje da se blokiraju bolji proizvodi konkurencije koji su ugrožavali Intelov udio u tržištu, rekle su američke regulatorne vlasti u srijedu.

"Intel je pokrenuo temeljito razrađenu kampanju kojom je nastojao otkloniti konkurentsku prijetnju za vlastiti monopol", rekao je direktor agencije Ureda za tržišno natjecanje Richard A. Feinstein. "Bezobzirno je gazio načela fair playa i zakone kojima se štiti načelo ravnopravne tržišne utakmice", objasnio je.

Postupak je pokrenut mjesec dana nakon što je Intel pristao glavnom konkurentu Advanced Micro Devicesu (AMD) platiti odštetu u visini 1,25 milijardi dolara. Protiv Intela se još vode postupci u vezi s kršenjem tržišne utakmice u Europskoj uniji i u američkoj saveznoj državi New York. (hina/metro-portal)

17.12.2009. 13:36:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh