« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SAD JE KASNO

SAD se nakon 65 godina ispričava Gvatemali zbog medicinskih pokusa

Američka vlada namjerno je zarazila ljude sifilisom i gonorejom u sklopu istraživanja i trebalo joj je 65 godina da se ispriča

SAD se nakon 65 godina ispričava Gvatemali zbog medicinskih pokusa
SAD se nakon 65 godina ispričava Gvatemali zbog medicinskih pokusa (Shutterstock)
Više o

gonoreja

,

sifilis

,

BlackBerry problemi

Sjedinjene Države su se ispričale Gvatemali zbog medicinskih pokusa iz 1940-ih godina u kojima su bolesnici zaraženi sifilisom i gonorejom, bez njihove suglasnosti.

Medicinski istraživači američke vlade namjerno su zarazili stotine ljudi u Gvatemali, uključujući i duševne bolesnike, gonorejom i sifilisom bez njihovog znanja i dozvole, prije više od 60 godina. Mnogi od zaraženih bili su ohrabrivani da prenesu infekcije na druge, kao dio istraživanja, a oko trećine zaraženih nikada nije dobilo adekvatno liječenje.

U petak su državna tajnica Hillary Clinton i ministrica zdravstva Kathleen Sebelius objavili zajedničko priopćenje u kojem se ispričavaju za te postupke Službe za javno zdravstvo SAD-a.

"Studija provedena od 1946-1948 u Gvatemali s cijepljenjem spolno prenosivih bolesti je jasno neetička", ističu u priopćenju Clinton i Sebelius. "Iako su se ti događaji zbili prije više od 64 godine, ogorčeni smo što se takvo istraživanje, koje je za svaku osudu, moglo dogoditi pod okriljem javnog zdravstva. Duboko žalimo što se to dogodilo i ispričavamo se svim pojedincima, koji su bili pogođeni takvom gnjusnom praksom istraživanja."

Gvatemala projekt uključivao je eksperimente sa 696 ispitanika, muških zatvorenika i žena duševnih bolesnica. Istraživači su pokušali utvrditi može li antibiotik penicilin spriječiti infekciju sifilisa, a ne samo izliječiti ga.

Nakon što su ispitanici zaraženi bakterijom sifilisa, kroz posjete prostitutki ili izravnim cijepljenjem, nije jasno jesu li kasnije bili izliječeni ili dobili odgovarajuću medicinsku skrb, navodi se u tzv. Reverby izvješću o tom istraživanju. Dok je većina pacijenata primila tretman, stručnjaci procjenjuju čak jedna trećina nije. Pokusi su provođeni u suradnji s gvatemalskom vladom. (hina/metro-portal)

02.10.2010. 00:10:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh