« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
POKUŠAJ PUČA

Ekvador: Pobuna još nije slomljena

Predsjednik Rafael Correa kaže da je stanje za sada pod nadzorom, ali slamanje pobune policajaca još nije u potpunosti osigurano

Rafael Correa
Rafael Correa (Wikipedia)
Više o

Raindance

,

Rafael Correa

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa ocijenio je da, iako je stanje za sada pod nadzorom, slamanje nasilne pobune policajaca još nije u potpunosti osigurano, rekao je u petak ministar vanjskih poslova Ricardo Patino.

Correa je u četvrtak fizički napadnut i bio blokiran u bolnici nekoliko sati dok ga uz razmjenu vatre s prosvjednicima vojnici nisu spasili. Ljevičarski predsjednik je rekao da ga je policija, koja prosvjeduje protiv smanjenja troškova i kojoj su se pridružili neki elementi vojske, pokušala svrgnuti u državnom udaru.

"Ne možemo proglasiti potpunu pobjedu. Prevladali smo stanje, ali se ne možemo opustiti", rekao je Patino novinarima. "Pokušaj udara možda negdje ima korijene a mi ih moramo naći i iščupati".

U ovom su desetljeću do 2007. kada je Correa preuzeo dužnost u prosvjedima svrgnuta tri ekvadorska predsjednika, a u četvrtak se na nekoliko sati činilo da je Correa pred ozbiljnim izazovom njegovoj vlasti. No uz njega je stalo čelništvo vojske, a prosvjedi su se nakon razmjene vatre u četvrtak navečer izjalovili.

Correa je za pobunu okrivio bivšeg predsjednika Lucia Gutierreza koji je također bio svrgnut u prosvjedima. Guiterrez niječe bilo kakvu upletenost u prosvjede.

Još nije jasno je li bila riječ o organiziranom pokušaju puča, kako tvrde Correa i njegove pristaše, ili je naprosto prosvjed izmaknuo nadzoru. (hina/metro-portal)

02.10.2010. 00:18:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh