« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
KRIZA

SAD šalje u Poljsku dvanaest lovaca F-16

Sjedinjene Države će do četvrtka poslati u Poljsku dvanaest lovaca F-16, priopćilo je u nedjelju poljsko ministarstvo obrane

SAD pojačava snage oko Ukrajine
SAD pojačava snage oko Ukrajine (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

kriza

,

f-16

,

ukrajinska kriza

Američki ministar obrane Chuck Hagel i poljski ministar Tomasz Siemoniak dogovorili su se u telefonskom razgovoru da će "raspoređivanje postrojbe američkog zrakoplovstva početi u nedjelju i završiti se u četvrtak", po priopćenju ministarstva.

"Postrojba će obuhvatiti dvanaest zrakoplova F-16, transportne zrakoplove i tristo vojnika", dodao je za AFP glasnogovornik ministarstva Jacek Sonta. Zrakoplovi "stižu na zahtjev Poljske, u okviru proširene vojne vježbe koja će se održati prije nego što je bilo planirano, u napetim političkim okolnostima zbog stanja u Ukrajini", dodao je.

SAD je u četvrtak poslao u Litvu četiri letjelice F-15 radi većeg nadzora baltičkog zračnog prostora. Njihovo slanje je, rekao je litavski ministar obrane Juozas Olekas, odgovor na "agresiju Rusije u Ukrajini i na jačanje ruske vojne djelatnosti na području Kalinjingrada", ruske enklave između Litve i Poljske. Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite pozvala je prije toga NATO da "bude više nazočan u baltičkim zemljama".

Dok poljska vojska ima 48 zrakoplova F-16, baltičke zemlje nemaju dostatno vojno zrakoplovstvo pa će zemlje NATO-a redom štititi njihov zračni prostor.

10.03.2014. 08:04:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh