« Svijet
objavljeno prije 13 godina
OTVORENI INTERNET

SAD predstavio međunarodnu strategiju za cyberspace

Bijela kuća predstavila je međunarodnu strategiju za 'cyberspace', kojom se u SAD-u po prvi puta na jednom mjestu pokušava dati vizija sigurnog i otvorenog Interneta

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

internet

,

cyberspace

,

strategija

Strategija 'cyberspacea' - širok i ambiciozan dokument koji ne daje specifičnosti ili recepte, obrađuje tri glavne teme: diplomaciju, razvoj i obranu, izvijestio je u online izdanju dnevni list The Washington Post. Na brifingu o toj strategiji održanom u ponedjeljak, koordinator Bijele kuće za cyber-sigurnost, Howard Schmidt, rekao je da će SAD raditi na razvoju normi za "ponašanje odgovorne države" u 'cyber' prostoru.

Prema riječima Jamesa Lewisa, direktora programa za Tehnologiju i javnu politiku pri Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Washingtonu "to je odmak od Bushove administracije". "Busheva administracija odbila je sudjelovati u tim pitanjima. Obamina administracija radi zaokret i kaže ne samo da će se angažirati, već i gdje bismo željeli završiti", rekao je Lewis na brifingu.

Obama je 2009., u govoru na nacionalnim TV mrežama, proglasio nacionalnu računalnu mrežu "strateškom nacionalom imovinom", rekavši da će njezina zaštita biti nacionalni sigurnosni prioritet. Međunarodna strategija je nastojanje da se dograđuje na tome govoru, kombinirajući u jednoj izjavi naglasak na internetskim slobodama s onim o nacionalnoj i ekonomskoj sigurnosti, kazalo je nekoliko stručnjaka koji su podijelili svoje poglede s upravom i upoznati su s dokumentom u ponedjeljak.

SAD želi surađivati sa saveznicima i partnerima na izgradnji okvira kolektivne obrane 'cyberspace-a', rekli su stručnjaci. Oni žele pomoći zemljama u razvoju da ojačaju sposobnosti za obranu svoje mreže i otvorenog Interneta.

17.05.2011. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh