« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PRIČA O POSLJEDICAMA

SAD poziva Kineze da razmotre značaj djelomičnog povlačenja Googlea

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley, izjavio je da američka administracija nije imala nikakvu ulogu u potezu Googlea

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Google

,

Kina

,

Peking

,

Hong Kong

,

Philip Crowley

Sjedinjene Države pozvale su u utorak Peking da ozbiljno razmotri značenje odluke najvećeg svjetskog web pretraživača Googlea da se djelomično povuče iz Kine i preusmjeri promet na Hong Kong zbog ograničenja koje kineska vlada nameće na Internetu.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley, izjavio je u utorak da američka administracija nije imala nikakvu ulogu u potezu Googlea. Crowley je istodobno istaknuo da Peking treba "ozbiljno razmotriti posljednice kada jedna od najprepoznatljivijih svjetskih institucija odluči da je previše teško poslovati u Kini". Google je odlučio prestati s nametnutom autocenzurom na rezultate pretraga na njegovoj kineskoj stranici, te uputiti kineske korisnike na "nefiltriranu" stranicu u Hong Kongu.

Kina je najveće svjetsko Internet tržište s više od 400 milijuna korisnika čiji se broj svakodnevno povećava za 250 tisuća. Na kraju 2009. Google je držao 43 posto kineskog tržišta, a domaći pretraživač Baidu 56 posto. Peking je osudio djelomično povlačenje Googlea, a još nije poznato hoće li kineske vlasti blokirati njegovu stranicu u Hong Kongu. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 23:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh