« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
OPA

SAD poziva investitore da ne kupuju ruske dionice

Bijela kuća u utorak je, sasvim neuobičajeno, pozvala investitore da izbjegavaju ruske dionice u trenutku dok se zaoštrava retorika oko ruske aneksije Krima

SAD udara novcem
SAD udara novcem (Arhiva)
Više o

dionice

,

Rusija

,

Bijela kuća

,

Jay Carney

'Ja ne bih, da sam na vašem mjestu, sada ulagao u ruske dionice', kazao je glasnogovornik Bijeće kuće Jay Carney uz osmijeh na konferenciji za novinare.

Ističući da SAD priprema nove sankcije Carney je kazao novinarima da će ruska aneksija dijela ukrajinskog teritorija imati dugoročne posljedice na rusko gospodarstvo. 'Oni će snositi teret sankcija koje smo nametnuli mi i EU', kazao je Carney.

SAD i EU nametnuli su zabranu putovanja i zamrznuli imovinu nekih ruskih i odbjeglih ukrajinskih dužnosnika optuženih za sudjelovanje u aneksiji Krima čijih je dva milijuna stanovnika ruske nacionalnosti.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je američkom državnom tajniku Johnu Kerryiju da su zapadne sankcije zbog Krima neprihvatljive i zaprijetio je posljedicama, objavila je u utorak Moskva.

Prema ruskim izvorima dvojica diplomata razgovarala su telefonom nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao sporazum u Kremlju kojim je ukrajinski Krim postao sastavni dio Rusije unatoč protivljenju Kijeva i Zapada.

Putin je kazao kako ne planira uzeti nijedan drugi dio Ukrajine, a Kerry je kasnije upozorio da bi bilo koji upad u drugi dio Ukrajine bio 'velika pogreška' i predstavljao izazivanje međunarodne zajednice.

'Krimski stanovnici demokratski su odlučili u skladu s međunarodnim pravom i Poveljom UN-a što Rusija poštuje i prihvaća', navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova 'dok su sankcije koje su nametnuli SAD i EU neprihvatljive i neće proći bez posljedica.'

19.03.2014. 08:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh