« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
BILATERALNI ODNOSI

SAD podupire Hrvatski ulazak u EU

Joe Biden je izrazio potporu za kandidaturu za EU i toplo je pozdravio suradnju Hrvatske s Haaškim sudom, poručuje se iz Washingtona

Jadranka Kosor SAD
Jadranka Kosor SAD (Boris Kovačev/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Joe Biden

,

prepoznavanje lopova

,

intralipid

Američki potpredsjednik Joe Biden na sastanku s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor istaknuo je snažnu potporu SAD-a za ulazak Hrvatske u Europsku uniju i pozdravio suradnju Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), naglasio je njegov ured u priopćenju koje je Bijela kuća objavila u utorak navečer.

"Potpredsjednik je naglasio snažnu potporu SAD-a za kandidaturu Hrvatske za EU. U tom kontekstu, on je toplo pozdravio suradnju Hrvatske s ICTY-jem, te napore hrvatske vlade da provede ključne gospodarske reforme" i nastavi borbu s korupcijom, ističe se u priopćenju koje donosi sažetak razgovora Kosor-Biden, održanih u utorak poslijepodne.

Američki potpredsjednik istaknuo je blisko partnerstvo SAD-a s Hrvatskom, ukazao na prvu godišnjicu pristupanja Hrvatske NATO-u, te izrazio priznanje za doprinos Hrvatske operacijama NATO-a, posebno u Afganistanu, dodaje se u priopćenju.

Biden je također pozdravio napore Hrvatske za unaprijeđenje stabilnosti i dobrih odnosa unutar jugoistočne Europe, te odao priznanje premijerki Kosor za postizanje rješenja u dugotrajnom sporu sa Slovenijom.

On je također pohvalio napore Hrvatske da razvije bliskije bilateralne odnose sa Srbijom, da pruži potporu Kosovu, te da pomogne u naporima međunarodne zajednice da promiče reforme i poboljša fukcioniranje države Bosne i Hercegovine.

Sastanak Bidena i Kosor, održan u Bijeloj kući, trajao je sat vremena, a nakon njega je izjavu za novinare ispred Bijele kuće dala samo hrvatska premijerka, dok je Bidenov ured najavio priopćenje.

Kosor je istakla kako je na sastanku iskazana puna potpora SAD-a dovršetku pristupnih pregovora Hrvatske s EU, nastavku borbe protiv korupcije i mjerama za oporavak hrvatskog gospodarstva. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 08:14:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh