« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
MJERE ŠTEDNJE

SAD planira povući oko sedam tisuća vojnika iz Europe

SAD planira povući oko sedam tisuća vojnika iz Europe kako bi u periodu od 10 godina uštedjeli 487 milijardi dolara

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

vojska

,

Barack Obama

,

Pentagon

,

Europa

,

mjere štednje

,

američke baze

SAD će povući oko 7000 od 81.000 američkih vojnika razmještenih u Europi u okviru nove obrambene strategije i mjera štednje koje pogađaju proračun Pentagona, izjavio je u četvrtak ministar obrane Leon Panetta, javlja Hina.

Pentagon će povući dvije od četiri borbene brigade kopnene vojske s bazom u Europi, što je otprilike 7000 ljudi, obznanio je Panetta, ali nije rekao na koje brigade se to odnosi.

Ova mjera dio je nove američke obrambene strategije koju je 5. siječnja predstavio predsjednik Barack Obama. Njome se predviđa davanje strateškog prioriteta azijsko-pacifičkoj regiji, te Bliskom istoku.

Ta je strategija odraz mjera štednje koje će pogoditi Pentagon tijekom sljedećih deset godina, do kad bi se trebalo uštedjeti 487 milijardi dolara.

"Ministar i drugi visoki dužnosnici Pentagona temeljito su se konzultirali s našim europskim saveznicima glede novog strateškog pravca. Naše obveze oko sigurnosti Europe i NATO-a ostaju iste", izjavio je glasnogovornik Pentagona George Little.

Približno 81.000 američkih vojnika stacionirano je u Europi, po podacima Pentagona s kraja rujna 2011. godine. Među njima je 41.000 vojnika kopnene vojske, većinom razmještenih u bazama u Njemačkoj.

13.01.2012. 10:03:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh