« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
GOMILANJE ŠPIJUNA

SAD osniva novu tajnu službu

Kako bi detaljnije pazili na ciljeve visokog prioriteta, poput Kine i Irana, Pentagon je odlučio osnovati novu tajnu službu

Više o

SAD

,

špijuniranje

,

Pentagon

,

Tajna služba SAD

Američki Pentagon reorganizira svoje špijunske operacije i osniva novu službu kako bi se usredotočio na ciljeve visokog prioriteta poput Irana i Kine, što odražava zaokret od ratnih zona Iraka i Afganistana, koje su dominirale američkim sigurnosnim krajolikom u posljednjih desetak godina, javlja Hina.

Prema planu koji je prošloga tjedna odobrio ministar obrane Leon Panetta, časnici iz nove tajne vojne službe blisko će surađivati s kolegama iz Središnje obavještajne agencije (CIA) u vrijeme kada su vojna i špijunska agencija sve više usredotočene na slične prijetnje, izvijestio je u utorak New York Times.

"To će pojačati našu pokrivenost u najširem spektru", rekao je visoki dužnosnik ministarstva obrane, govoreći pod uvjetom anonimnosti. Na sastanku s malom skupinom novinara u ponedjeljak je kazao kako je riječ o "prestrojavanju" vojne špijunaže.

Časnici iz Vojne obavještajne agencije - DIA, već tajno prikupljaju obavještajne podatke o nizu globalnih pitanja, uključujući terorizam i proliferaciju oružja, obično radeći izvan stanica CIA-a u američkim veleposlanstvima, ali prikriveno poput njihovih kolega iz CIA-e.

No, povjerljiva studija koju je prošle godine izradio Nacionalni obavještajni direktor, pokazala je da iako DIA učinkovito obavlja svoju tradicionalnu, i mnogo širu, misiju davanja obavještajnih podataka vojnicima i zapovjednicima u ratnim zonama, potrebno je da obrati više pozornosti izvan ratišta, na ono što se naziva "nacionalnim obavještajnim radom" - prikupljanje i razdioba informacija o globalnim pitanjima i razmjena obavještajnih podataka s drugim agencijama.

Visoki dužnosnik ministarstva obrane rekao je kako nova obavještajna služba treba osigurati da "časnici budu na pravim mjestima kako bi slijedili te zahtjeve". Dužnosnik je odbio navesti konkretne primjere gdje bi se takve promjene mogle dogoditi, ali su Sjedinjene Države u posljednjih nekoliko godina sve više usmjerene na protuterorizam i borbu protiv proliferacije oružja. Obamina administracija također se sve više fokusira na pitanja sigurnosti u Aziji, uključujući i rastuće sile poput Kine, navodi NY Times.

Očekuje se da će nova obavještajna služba narasti "na više stotina" pripadnika idućih godina prebacivanjem ljudi na nove zadaće, ali dužnosnici nastoje ublažiti zabrinutost da će nova služba Pentagona preuzeti funkcije CIA-e ili njezine Nacionalne tajne službe. Dužnosnik je rekao da neće tražiti nikakvo dodatno osoblje, ovlasti i novac, te će se zalagati za "bližu integraciju" s CIA-om i drugim američkim obavještajnim agencijama.

Plan o novoj obavještajnoj službi razradili su Michael Vickers, vodeći obavještajni dužnosnik Pentagona i njegov kolega iz CIA-e, a kongresnim je odborima predstavljen prošloga tjedna. Tjedan dana prije toga visoki vojni časnik s iskustvom u specijalnim operacijama u Afganistanu i Iraku, blisko povezan s obavještajnim agencijama, predložen je za sljedećeg direktora DIA-e.

Časnik, general Michael Flynn, bio je najviši obavještajni časnik Združenog stožera prije nego što je otišao u Kabul da nadzire i reorganizira misiju u Afganistanu. On je razvio nove obavještajne tehnike za razumijevanje pobunjeničkih terorističkih mreža, te za praćenje i napadanje njihovog vodstva.

Osnivanjem nove špijunske službe Pentagona broj obavještajnih organizacija u SAD-u popet će se na 17.

24.04.2012. 21:36:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh