« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
terorizam

SAD oslobodile trećinu preostalih zatvorenika u Guantanamu

Obama je odredio rok do siječnja 2010. za zatvaranje centra za osumnjičenike na Kubi

(Wikipedia)
Više o

Barack Obama

,

Robert Gates

,

Obama zatvara Guantanamo

,

Guantanamo oslobađanje zatvorenika

Radna skupina administracije Baracka Obame dosad je odobrila oslobađanje 75 od preostalih 223 zatvorenika u mornaričkoj bazi Guantanamu na Kubi, u nastojanju da se ispuni cilj da se do siječnja iduće godine zatvori tamošnji zatočenički centar, objavio je vojni glasnogovornik u ponedjeljak.

Posebne ekipe za reviziju preispituju predmet svakog zatočenika kako bi odlučile koga će zadržati zbog suđenja, koga osloboditi, a koga prebaciti u treću zemlju.

Obama je odredio rok do 22. siječnja 2010. za zatvaranje centra za osumnjičene za terorizam, no ministar obrane Robert Gates izjavio je u nedjelju za ABC News kako je ta zadaća "teža no što se procjenjivalo", te da će biti "teško" ispuniti zadani rok.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs kazao je u ponedjeljak kako administracija nije usredotočena na to hoće li se krajnji rok ispuniti određenog dana, već na to da se ostvari najveći mogući napredak.

Vojni dužnosnici u Guantanamu izvjesili su popis na engleskom, arapskom i paštu jeziku iz kojeg zatočenici mogu saznati koliko ih je iz koje zemlje određeno za oslobađanje. Glasnogovornik zatočeničkog centra, kapetan korvete Brook DeWalt, kazao je da se tako poboljšava komunikacija, jer među zatočenicima kolaju brojne informacije o procesu revizije.

Na popisu, koji se stalno nadopunjuje, trenutačno je 78 zatočenika, uključujući i dva Uzbeka poslana u Irsku i jednog stanovnika Jemena, koji je vraćen u domovinu. Unutar popisa je 30 zatočenika čije su oslobađanje naredili američki civilni sudovi, uključujući i 13 kineskih Ujgura, koje je prihvatila pacifička otočna državica Palau.

Većina ostalih je zarobljena u Afganistanu i Pakistanu nakon američke intervencije u Afganistanu 2001., koja je uslijedila kao reakcija na terorističke napade Al-Kaide na New York i Washington 11. rujna 2001. (hina/metro-portal)

29.09.2009. 06:57:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh