« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KUPOVANJE KINE I RUSIJE

SAD odustaje od oštrih sankcija protiv Irana

Do ublažavanja je došlo jer bi Rusija i Kina mogle odbiti rezoluciju pošto zagovaraju postupni pritisak na Iran

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kina

,

Iran

,

nuklearni program

,

SAD Rusija nuklearno oružje

,

sankcije Iran

Sjedinjene Države su se povukle od traženja brojnih oštrih mjera protiv Irana, kako bi zadobile potporu Rusije i Kine za novu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, izvijestio je u četvrtak list The Wall Street Journal, pozivajući se na osobe upoznate s tim pitanjem.

Među odredbama koje su uklonjene iz originalnog nacrta rezolucije, koji je SAD prošlog mjeseca poslao ključnim saveznicima, su sankcije usmjerene na blokiranje pristupa Iranu međunarodnim bankarskim uslugama i tržištima kapitala, te zatvaranje međunarodnog zračnog prostora i plovnih puteva za iranski zračni transport i brodske lin ije, prema izvorima na koje se poziva WSJ.

SAD i saveznici pokušavaju prisiliti Iran da zaustavi svoj nuklearni program, za koji brinu da mu je cilj razvoj atomskog oružja. Teheran kaže da su njegove nuklearne aktivnosti mirnodopske naravi.

Velika Britanija i Njemačka, koje su zabrinute da bi Rusija i Kina mogle odbiti rezoluciju jer zagovaraju postupni pritisak na Iran, uvjerile su američke dužnosnike da ispuste ili ublaže nekoliko elemenata, uključujući neke od najtežih odredbi dokumenta, rekli su izvori.

Američki dužnosnici su rekli da neće komentirati dnevne pregovore koji se odvijaju među članovima Vijeća sigurnosti. No, potvrdili su da se napetost stvara između nastojanja da se uvedu najteže moguće mjere protiv Teherana i održavanja jedinstva među pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačke, koje izrađuju nacrt sankcija.

"Mi tražimo odgovarajuću rezoluciju koja stavlja značajan pritisak na vladu", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

"Mi se i dalje savjetujemo s raznim zemljama, a naša je želja da održimo jednoglasnost. To će biti snažna ujedinjena izjava, na koju će Iran morati obratiti pozornost", istakao je.

Do otkrivanja ublažavanja prijedloga rezolucije, došlo je dok su američki dužnosnici nastojali uvjeriti Rusiju i Kinu da podrže mjere protiv Irana, u telefonskoj konferenciji u srijedu, između pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke, što je prvi takav sastanak koji je uključivao i Kinu od sredine siječnja, navodi WSJ.

Rusija i Kina nisu podržale nacrt rezolucije koji je SAD stavio u opticaj, ali su naznačile otvorenost za daljnju raspravu, kazale su osobe upoznate s tim pitanjem.

Rusija je u srijedu otkrila da su ruski i kineski izaslanici ranije ovoga mjeseca u Teheranu izvršili pritisak na iransku vladu da prihvati plan UN-a za zamjenu obogaćenog urana, no Iran je to odbio, piše u četvrtak The New York Times.

"Oblaci se nakupljaju, a stajalište Irana ostavlja sve manje i manje prostora za diplomatsko manevriranje", kazao je jedan visoki ruski dužnosnik, prenosi NY Times. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 07:17:31
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    26.03.2010. 07:57
    Iran nije izvršio agresiju na neku državu najmanje 200 godina, za razliku od amerikanaca koji, osim što su upotrijebili atomske bombe, koristili svoju marionetu Saddama u ratu protiv Irana (što će reć da su već krivi za 500 000 mrtvih Iranaca) i masovno masakriraju baš u ovom trenutku po svijetu... i onda Irancima treba uvesti sankcije? :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh