« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

SAD odlučio pomoći Kubi

Građevinsko drvo i hrana kao poljoprivredni proizvodi

Kuba je teško pogođena dvama snažnim uraganima
Kuba je teško pogođena dvama snažnim uraganima (Reuters)
Više o

SAD

,

Kuba

,

uragani

,

Gustav

,

embargo

,

Ike

SAD je dopustio iznimnu prodaju građevinskog drva vrijednu 250 milijuna dolara te namirnica Kubi, pod embargom već 46 godina, kako bi pomogao otoku opustošenom uraganima, objavljeno je u utorak iz američke diplomatske misije u Havani.

"Dozvole za prodaju poljoprivrednih proizvoda" odobrene su nakon prolaza uragana Ike 7. rujna, drugog uragana koji je pogodio Kubu u tjedan dana, a "građevinsko drvo, materijal važan za izgradnju, uključen je u poljoprivrednu prodaju", piše u priopćenju američkog State departmenta.

Kubanske vlasti, procijenivši na pet milijardi dolara gubitke uzrokovane prolazom uragana Gustav i Ike, zatražile su od Washingtona da barem na šest mjeseci ukine embargo na prodaju građevinskog materijala i pristup kreditima.

"To je manje više ono što traže. Nema kredita jer ga naše pravosuđe zabranjuje i to bi trebalo ići preko treće strane. Dozvola obuhvaća hranu i drvo", objasnio je dužnosnik Odjela za američke interese u Havani (SINA), ističući da "embargo ostaje na snazi".

U priopćenju State departmenta piše da će svaki drugi "zahtjev Kube za kupovinu ostalog građevinskog materijala biti razmatran od slučaja do slučaja".

SAD je odobrio i slanje pomoći u visini 10 milijuna dolara nevladinim organizacijama radi pomoći stradalom kubanskom stanovništvu.

Kubanske vlasti još nisu komentirale tu američku najavu. (HINA)

17.09.2008. 10:49:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh