« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
OPREZAN NASTUP

SAD o Sudanu i nalogu za uhićenje Omara Bašira

Na pitanja o Međunarodnom kaznenom sudu SAD odgovara indirektno.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

UN

,

Sudan

,

Darfur

,

Međunarodni kazneni sud

,

Omar Hasan al-Bašir

,

ICC

,

Gordon Duguid

,

nalog za uhićenje

Sjedinjene Američke Države u srijedu su poduprle nastojanja da se postigne mir u Sudanu i kazne odgovorni za zločine, te pozvale sve strane da se suzdrže glede naloga Međunarodnoga kaznenog suda za uhićenje predsjednika Omara Bašira, ali nisu izrijekom pozdravile taj potez ICC-a. 

"SAD snažno zagovara mir u Sudanu i vjeruje da oni koji su počinili zvjerstva trebaju odgovarati za svoje zločine", navodi se u priopćenju State Departmenta.

SAD, koji nije stranka Međunarodnoga kaznenog suda, pozvao je "sudansku vladu, naoružane pobunjeničke skupine i druge strane da se suzdrže u odgovoru na danas izdan nalog za uhićenje ICC-a te osiguraju zaštitu i sigurnost ranjivu sudanskom stanovništvu te pripadnicima međunarodnih mirovnih snaga i civilima strancima na svom teritoriju", ističe se u priopćenju.

SAD je najavio da će nastaviti pomagati sudanskom stanovništvu i punu provedbu mirovnog sporazuma koji bi donio mir između sudanskog sjevera i juga, te je podupro mirovno posredovanje UN-a i AU-a u prekidu humanitarne krize i nasilja u Darfuru.

Glasnogovornik State Departmenta Gordon Duguid izbjegao je na brifingu za novinare izravno odgovoriti na upit podupire li SAD ili ne taj potez ICC-a.

"SAD očekuje da sve strane u Darfuru surađuju u tome. Želimo da završi nasilje u Darfuru i Sudanu te da odgovorni za zločine za njih i odgovaraju", ponovio je.

Na pitanje bi li SAD pozdravio da predsjednik Bašir bude odveden u Haag i suđen, glasnogovornik je kazao kako bi "SAD pozdravio završetak sukoba i nasilja u Darfuru i mirno rješenje među sukobljenim stranama".

Duguid je, na upit ubraja li Bašira među odgovorne za zločine, rekao kako je "jasno da je sudanska vlada najodgovornija za ono što se događa u Darfuru, a on je na čelu te vlade".

Naglasio je da SAD "vrlo ozbiljno uzima akcije ICC-a" te će "bilo kakavi službeni kontakti s predsjednikom Baširom biti pozorno preispitani, od slučaja do slučaja".

SAD u Kartumu ima otpravnika poslova, a Duguid je kazao kako je, po najnovijim podatcima, američko veleposlanstvu otvoreno i normalno radi, a svi američki građani su sigurni.

Na upit bi li Bašir bio uhićen kad bi došao u SAD, budući da SAD nije stranka ICC-a, Duguid nije odgovorio, rekavši da je to "spekulativno pitanje" te da se ionako ne očekuje njegov dolazak. (hina/metro-portal)

05.03.2009. 00:47:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh