« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
REAKCIJA SA ZAPADA

SAD mlako o Josipoviću: Mi ne personaliziramo svoje odnose

Najjača zemlja svijeta pozdravlja izbor Ive Josipovića na mjesto predsjednika RH, ali odnos sa Hrvatskom gledaju uglavnom kroz prizmu NTO-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Sjedinjene Države očekuju suradnju s novim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem na pitanjima od zajedničkog interesa i razvoj odnosa, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta.

"Očekujemo suradnju s izabranim predsjednikom Josipovićem na pitanjima od zajedničkog interesa, dok Hrvatska ulazi u završnu fazu pristupanja Europskoj uniji", kazao je glasnogovornik Philip Crowley na dnevnom brifingu za novinare. Na pitanje Hine o potpori SAD-a borbi protiv korupcije kao središnjoj točki Josipovićeve kampanje, Crowley je kazao kako je ona jedan od ključnih elemenata u pregovorima Hrvatske s Bruxellesom.

"U dijalogu Hrvatske i EU važni elementi su učinkovita vladavina, borba s korupcijom i suradnja s Haškim sudom (ICTY)", kazao je. Hrvatska je svoga trećeg predsjednika od uspostave neovisnosti izabrala na "slobodnim i poštenim izborima", istakao je glasnogovornik američkog Državnog tajništva.

Na pitanje Hine o tome može li izabrani predsjednik Josipović, kao osoba, očekivati više potpore od SAD-a od svog prethodnika Stjepana Mesića, koji unatoč izvrsnim odnosima SAD-a i Hrvatske u 10 godina na dužnosti nije pozvan u službeni posjet Washingtonu, glasnogovornik je kazao kako SAD nužno ne svode svoje bilateralne odnose na osobnu razinu.

"Mi nužno ne personaliziramo svoje odnose. Mi imamo odnose s Hrvatskom jer je ona od vitalne važnosti, jer je saveznik iz NATO-a", rekao je Crowley ističući da je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković prošloga mjeseca bio u službenom posjetu Washingtonu, kojom prilikom se u State Departmentu sastao s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.

"Mi ćemo nastaviti naš dijalog s Hrvatskom. Pozdravljamo ovaj rezultat", istakao je glasnogovornik. Izabrani predsjednik Josipović u predizbornoj je kampanji isticao značaj daljnjeg jačanja partnerskih i savezničkih odnosa Hrvatske sa Sjedinjenim Državama. (hina/metro-portal)

11.01.2010. 22:33:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh