« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
DJELOVANJE PO USTAVU

Josipović će prisegnuti s "tako mi Bog pomogao"

Treći predsjednik RH spreman je surađivati s vladom Jadranke Kosor u rješavanju svih pitanja

(Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Zoran Milanović

,

Jadranka Kosor

,

Crkva

,

predsjednik RH

,

Ivo Josipović

,

prisega

Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je večeras da će učiniti sve što mu dopušta Ustav Republike Hrvatske kako bi unaprijedio demokratski sustav, što uključuje i mogućnost osnivanja predsjedničkoga i ekonomskoga vijeća.

U intervjuima što ih je večeras dao Novoj-tv i HTV-u, Josipović je rekao da kao predsjednik namjerava uvesti neke forme poticanja razmatranja opće društvenih pitanja koja su do sada bila zapostavljena.

Osvrnuo se i na rad obavještajnih službi istaknuvši da je u zadnje vrijeme napravljen "zaista vrijedan i zanimljiv iskorak u smislu profesionalizacije", ali, istaknuo je, "Hrvatsku treba brinuti nešto sasvim drugo - činjenica da u Hrvatskoj djeluje nešto što se s pravom zove paraobavještajna zajednica koja sasvim ozbiljno ugrožava ljudska prava na čemu će morati raditi SOA kako bi neutralizirala taj dio 'scene'".

Opetovao je da je spreman surađivati s vladom Jadranke Kosor u rješavanju svih pitanja, rekavši da je u nekim njegovim kritičkim primjedbama o radu vlade bio svjestan da premijerka nije formirala vladu "ab ovo".

Kao jedno od područja suradnje istaknuo je izbor diplomata rekavši da je izvrsnost u stručnom i ljudskom smislu osnovni kriterij u odabiru diplomata kada se radi u širom kadrovskom smislu, ali i u odabiru kandidata iz političkih stranaka, posebice onih najvećih. Jer, dodao je, politički komponentu odabira diplomatskoga osoblja se ne može negirati. Pri tomu je posebice istaknuo potrebu vraćanja morala u politiku te i diplomaciju, a kao primjer nedovoljne učinkovitosti hrvatske diplomacije spomenuo je rad Hrvatske kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

Na pitanje pak o izraženoj bojazni premijerke Kosor da će njegov predsjednički ured biti podružnica SDP-a odgovorio je da njegov ured sigurno neće bit SDP-ova podružnica što će se, dodao je, vidjeti kada ured bude formiran. Jer, kazao je, njegovi kolege iz SDP-a znali su, kada su ga kandidirali, da će on otići iz SDP-a.

"Naravno, neću mijenjati neke svoje svjetonazore i naravno da čovjek djeluje i u okviru svojih svjetonazora, ali se mora odmaknuti od dnevne stranačke politike", dodao je Josipović.S tim u vezi izjavio je da će u političkom smislu imati isti odnos prema predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću i prema premijerki Jadranki Kosor, odnosno da je sposoban biti predsjednik svih građana Hrvatske.

Na novinarsko pitanje o svom odnosu prema Katoličkoj crkvi, Josipović je rekao da će u tom odnosu poći od uloge koju institucija kao što je Katolička crkva ima u hrvatskome društvu u kojemu crkva ima svoj dio posla, a predsjednik svoj. Dodao je da ni u jednom trenutku ne osporava crkvi da izražava svoje mišljenje i možda uđe u sferu politike, ali da onda vrijedi i reciprocitet. Na novinarsku primjedbu da je crkva "navijala za njegova protukandidata", Josipović je odgovorio da je "to točno i da mu je to izvjesno malo razočaranje, ali da svatko ima svoje viđenje".

"S riječima prisege 'tako mi Bog pomogao' nemam nikakvih problema. Kao što nemam nikakvih problema ni s Crkvom ni s vjerom. Cijenim svačija vjerska uvjerenja, ali ovu prisegu smatram izrazom katoličke tradicije u Hrvatskoj koju baštinimo svi bez obzira na to jesmo li katolici ili nismo. Zalažem se za Hrvatsku kao zemlju vjerskih sloboda, ali svjestan sam da katolici dominiraju, da su katolici glasovali za mene", kazao je u svom obraćanju Josipović.

Josipović je istaknuo da je dužnost predsjednika Republike da vodi državu na jasan način i na istinitim premisama te da se nikoga ne laže i ne zavarava što, naglasio je, nije lako. Kada je pak riječ o stilu vladanja, novoizabrani predsjednik rekao da će on biti možda više građanski no što je to bio stil predsjednika Stjepana Mesića, ali da će on biti svakako otvoren pri čemu će koristiti nove tehnologije.

Na novinarsko pitanje da prokomentira stajalište srbijanskoga predsjednika Borisa Tadića o odluci hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića o pomilovanju Siniše Rimca, Josipović je rekao da je ta odluka predsjednika Mesića sporna te da osobno ne bi pomilovao nekoga tko je osuđen za ratni zločin. Kad je riječ o pomilovanjima, istaknuo je, treba sagledati i poziciju žrtve. Novoizabrani predsjednik Ivo Josipović rekao je da je spreman i za legitimnu borbu za liderstvo u regiji kroz kompetentnu utakmicu. (hina/metro-portal)

11.01.2010. 21:35:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh