« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
TKO O ČEMU...

SAD kritizira stanje ljudskih prava u Kini

Amerikanci su objavili izvještaj o stanju ljudskih prava u 194 zemlje i teritorija, ali su izostavili SAD

State Department
State Department (Wikipedia)
Više o

ljudska prava

,

State Department

Stanje ljudskih prava u Kini se pogoršava, a nemoguće je predvidjeti hoće li zaživjeti demokratski prevrati na Bliskom istoku, objavio je američki State Department u izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu u 2010. godini. 

Zanimljivo je da se izvješće odnosi na ljudska prava u 194 zemlje i teritorija, ali ne i na SAD. Amerikanci posebno izdvajaju tri trenda: progon aktivista za zaštitu ljudskih prava, pojačane napore vlada u kontroli Interneta, te rašireno nasilje i diskriminaciju protiv rasnih, vjerskih i etničkih manjina.

U izvješću se navodi da su kršenja ljudskih prava prošle godine bila "posebno ozbiljna" u Bahreinu, Libiji i Siriji, koji su sada zahvaćeni masovnim pobunama. State Department također izdvaja ozbiljna kršenja ljudskih prava u Iranu, Iraku i Mijanmaru, Obali bjelokosti i Zimbabveu, kao i u Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji.

Predstavljajući izvješće na više od 7.000 stranica, američka državna tajnica Hillary Clinton je rekla da je "bila posebno nadahnuta hrabrošću i odlućnošću aktivista na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi i drugim represivnim društvima, koji su zahtijevali mirne promjene i poštivanje njihovih univerzalnih ljudskih prava".

Clinton zabrinuta za stanje u Kini

Clinton je naglasila kako je "duboko zabrinuta" izvješćima da je Kina od veljače zatočila desetke ljudi, uključujući tu odvjetnike, pisce, umjetnike i aktiviste.

"Svjedočimo negativnim trendovima koji su se pogoršali u prvoj polovici 2011.", rekla je Clinton navodeći primjer uhićenja Aia Weiweia, poznatog suvremenog umjetnika i aktivista dok se u nedjelju ukrcavao na let za Hong Kong.

"Takva uhićenja u suprotnosti su s vladavinom prava i pozivamo Kinu da oslobodi one koji su uhićeni zbog toga što su koristili svoja međunarodno priznata prava na slobodu izražavanja i da poštuju osnovne slobode i temeljna prava svih građana Kine", istaknula je Clinton.

U izvješću, koje se odnosi na 2010., ne spominju se detaljno narodne revolucije kojima su svrgnuti dugogodišnji vladari u Tunisu i Egiptu i koje su izazvale borbe za vlast u Bahreinu, Libiji, Jemenu i drugim arapskim državama. "U ovome trenutku ne možemo predvidjeti ishod tih promjena, a još godinama nećemo znati dugoročne učinke", ocijenio je State Department u izvješću.

08.04.2011. 22:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh