« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
EHHH...

SAD je potpuno zakazao u Afganistanu

Povlačenje američkih vojnika i talibansko preuzimanje vlasti gurnuli su Afganistan u kaos i pokazali potpuno krive procjene Washingtona. SAD je proigrao svoju vjerodostojnost, smatra Ines Pohl

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

SAD

,

Afganistan

,

talibani

Ne postoji dobro rješenje za afganistansku dilemu, koju je američki predsjednik Joe Biden naslijedio od svojih prethodnika. Donald Trump je u jednom od svojih posljednjih poteza na vlasti najavio povlačenje svih američkih postrojbi iz Afganistana. A njegov prethodnik Barack Obama je propustio mogućnost pripremanja povlačenja s validnim argumentom da je nakon smrti Osame bin Ladena invazija u stvari postala bespredmetna.

Joe Biden se nalazi pod velikim unutarnjopolitičkim pritiskom da napokon okonča taj rat. Većina Amerikanaca više ne želi riskirati ljudske živote i izdvajati daljnje milijarde dolara za jednu zemlju u kojoj većina stanovnika američke vojnike i njihove saveznike ne slavi kao osloboditelje nego se bori protiv njih kao okupatora.

A Biden hitno treba uspjehe. I dok su mnogi američki predsjednici započinjali ratove kako bi pobijedili na izborima, ovaj predsjednik mora okončati jedan rat kako na izborima iduće godine ne bi opet izgubio svoju tijesnu većinu u oba doma američkog Kongresa.

Zapadni civili su u velikoj opasnosti

Sve to treba uzeti u obzir pri ocjenjivanju aktualne situacije. Ali složenost ne može biti isprika za dramu i humanitarnu katastrofu koja se trenutačno događa u Afganistanu. Nisu bez zaštite ostavljeni samo na tisuće Afganistanaca s obiteljima, koji su protekla dva desetljeća radili za zapadne vojnike.

Kako je moguće da su još prije samo nekoliko dana takozvani stručnjaci u Bijeloj kući tvrdili da Kabul neće tako brzo pasti? Sada u glavnom gradu vlada čista panika jer je afganistanska vojska, naravno, odmah promijenila stranu.Čini se da vojni savez čak ni vlastite civile nije u stanju odvesti na sigurno. Kako je moguće da osoblje veleposlanstava, suradnici nevladinih organizacija i druge skupine nisu otpremljeni zrakoplovima iz Afganistana prije nego što je vojska napustila velike dijelove zemlje i tako oslobodila put za pobjednički pohod talibana?

Iz straha od premoći talibana, ali i zato što se ne isplati boriti za jednu vladu, na čelu s predsjednikom Ašrafom Ganijem, koja jedva da može biti korumpiranija. Što to govori o kvaliteti tajnih službi i poznavanju zemlje? I koliko s obzirom na to vrijede riječi Joea Bidena, koji je nedavno naveliko izjavljivao da Afganistan više ne predstavlja terorističku prijetnju te da se zato tu zemlju opet može prepustiti samoj sebi?

Pomagači ostavljeni na cjedilu

Rat u Afganistanu je započet kao reakcija na napade na SAD 11. rujna 2001. Joe Biden je, logikom koju je teško shvatiti, najavio da je na 20. godišnjicu napada povlačenje završeno. Vjerojatno se nadao da će napokon zaključiti još jedno neslavno poglavlje američkih vojnih invazija i na spomen-području u New Yorku proglasiti dobivenom bitku protiv međunarodnog terorizma.

U ovih 20 godina ništa nije dobiveno. Ali je istodobno proigrano vrlo mnogo vjerodostojnosti. I to upravo kod onih koji su svojom spremnošću da rade za zapadni vojni savez na kocku stavili ne samo svoje živote nego i živote svojih obitelji. I koji su sada tako sramotno ostavljeni na cjedilu. To se tiče svih nas. I mora sve nas posramiti.

Piše: Ines Pohl/DW
17.08.2021. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.08.2021. 09:59
    nije oni nemaju sta vise tamo raditi 20 godina to je bio bushev rat
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh