« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MOBILIZACIJA

SAD i UN organiziraju veliku donatorsku konferenciju za Haiti

Na donatorskoj konferenciji, Haiti će predstaviti svoju viziju za budućnost i kako mu međunarodna podrška može pomoći

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Haiti

,

Ujedinjeni narodi

,

Haiti pomoć

,

donatorska konferencija

Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi objavili su u četvrtak da će 31. ožujka u New Yorku organizirati ministarsku donatorsku konferenciju za Haiti, na kojoj se treba mobilizirati međunarodna potpora za dugoročni oporavak i razvoj te karipske otočne države, devastirane katastrofalnim potresom 12. siječnja.

"SAD i UN u suradnji s vladom Haitija, uz podršku Brazila, Kanade, EU, Francuske i Španjolske, bit će domaćini 'Međunarodnoj konferenciji donatora ka novoj budućnosti za Haiti' na ministarskoj razini, u sjedištu UN-a u New Yorku 31. ožujka 2010.", priopćio je State Department.

"Cilj konferencije je mobilizirati međunarodnu potporu za razvojne potrebe Haitija, kako bi se položili temelji za dugoročni oporavak zemlje", dodaje se.

Vlada Haitija suočava se s ogromnim izazovima nakon razornog potresa 12. siječnja, za čije će joj rješavanje trebati stalna i značajna predanost međunarodne zajednice, istaklo je američko Državno tajništvo.

Na donatorskoj konferenciji, Haiti će predstaviti svoju viziju za budućnost i kako mu međunarodna podrška može pomoći. Zemlje donatori, međunarodne organizacije, te drugi partneri imat će priliku obećati sredstva za dugoročni oporavak Haitija.

Haićanska vlada je objavila da je nakon potresa identificirano između 217.000 i 230.000 žrtava, da je oko 300.000 ljudi ozlijeđeno, a oko milijun je ostalo bez krova nad glavom. Također je utvrđeno da je oko 250.000 stanova i 30.000 poslovnih objekata srušeno ili teško oštećeno. (hina/metro-portal)

05.03.2010. 07:04:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh