« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ZVECKANJE ORUŽJEM?

SAD i Rusija protiv lansiranja sjevernokorejskih raketa

"Ako Sjeverna Koreja lansira raketu, to će dovesti do napetosti i, očito, zakomplicirati stvari oko sporazuma o pomoći u hrani", izjavila je glasnogovornica State Departmenta

Fotografija vijesti
Više o

Sjeverna Koreja

,

nuklearni program Sjeverne Koreje

,

SAD Rusija

SAD i Rusija oštro su osudili najave Pjongjanga da će lansirati raketu sa satelitom u orbitu, smatrajući da je to skriveni pokušaj lansiranja dalekometnog projektila, što zabranjuje rezolucija UN-a, prenosi Hina.

Sjeverna Koreja lansiranje planira između 12. i 16. travnja kako bi se obilježilo sto godina od rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-sunga, izvijestila je službena sjevernokorejska agencija KCNA.

"Ako Sjeverna Koreja lansira raketu, to će dovesti do napetosti i, očito, zakomplicirati stvari oko sporazuma o pomoći u hrani", izjavila je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

Washington je 29. veljače najavio isporuku 240.000 tona hrane Sjevernoj Koreji u zamjenu za obustavu razvoja nuklearnog programa. Pjongjang se također obvezao da će dozvoliti dolazak inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Na vijest iz Pjongjanga reagirala je u petak i Moskva, pozvavši Sjevernu Koreju da se "ne suprotstavlja međunarodnoj zajednici".

"Pozivamo Pjongjang da se ne suprotstavlja međunarodnoj zajednici te da se suzdrži od poteza koji bi mogli dodatno zakomplicirati stanje u regiji i ugroziti šesterostrane pregovoreo nuklearnom razoružanju", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Moskva također podsjeća na rezoluciju 1874 Vijeća sigurnosti UN-a koja od Pjongjanga traži da prekine sva lansiranja koja koriste tehnologiju balističkih projektila, bilo da se radi o vojnoj ili civilnoj primjeni.

Kako je najavila Sjeverna Koreja, raketa Unha-3 ponijet će promatrački satelit nazvan Kvangmionsong-3. Ti su sateliti, tvrdi, nužni za gospodarski razvoj zemlje i dio su mirnodopskih djelatnosti u svemiru.

16.03.2012. 20:56:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh