« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
na udaru kritika

SAD i Kina ne čine dovoljno za okoliš

Ispitanici 20 zemalja svijeta ne odobravavaju kineske i američne napore u borbi s klimatskim promjenama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

klimatske promjene

,

summit u Kopenhagenu

Velik dio javnosti u svijetu negativno ocjenjuje pristup Sjedinjenih Američkih Država i Kine u borbi protiv klimatskih promjena, pokazali su rezultati ispitivanja u 20 razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

Samo 34% ispitanika podupire pristup Kine u borbi protiv klimatskih promjena, a negativno ga ocjenjuje 42%. SAD je prošao tek nešto bolje pa samo 39% ispitanika drži američki pristup dobrim, a 41% lošim.

U 11 zemalja većina ispitanika ne odobrava kinesko ponašanje u rješavanju problema klimatskih promjena, a u šest zemalja ta je većina vrlo uvjerljiva i seže od 70-ak posto u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, SAD-u, Južnoj Koreji do 58% u Egiptu.

Velika većina ispitanika u šest zemalja negativno ocjenjuje američki pristup u borbi protiv klimatskih promjena, a na prvome je mjestu Egipat (68 posto), zatim Velika Britanija, Francuska, Pakistan, Turska i Njemačka.

Ispitivanjem je WorldPublicOpinion.org (WPO) obuhvatio 20.349 osoba u 20 zemalja koje tvore 63% svjetskog stanovništva.

Anketa je zanimljiva uoči posjeta američkog predsjednika Baracka Obame 16. i 17. studenoga gdje će s kolegom Huom Jintaom razgovarati i o klimatskim promjenama tri tjedna prije svjetske konferencije o klimi.

Na skupu u Kopenhagenu predstavnici 192 zemalja trebali bi potpisati međunarodni ugovor o smanjenju emisija stakleničkih plinova, koji bi zamijenio Kyotski protokol.

SAD i Kina ključni su za uspjeh pregovora, jer su najveći svjetski onečišćivači s udjelom većim od 40 posto svih stakleničkih plinova što se ispuštaju u atmosferu. Kina je nedavno nadmašila SAD i postala prvi svjetski onečišćivač po stanovniku.

12.11.2009. 00:06:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh