« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
izrael i palestina

Obnovljaju se mirovni pregovori Izraela s Palestincima

"Napredujemo. Moja vlada poduzela je korake i riječima i djelima kako bi se napredovalo", rekao je Netanyahu

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

Palestina

,

mirovni pregovori

,

Benjamin Netanyahu

,

izraelski premijer

Spor oko Zapadne obale bi uskoro mogao biti razriješen, poručuje izraelski premijer Benjamin Netanyahu uoči sastanka s američkim izaslanikom Georgeom Mitchellom u srijedu. Netanyahu je kazao kako želi dogovor koji će omogućiti Izraelu da u određenoj mjeri nastavi gradnju naselja na Zapadnoj obali ali i istodobno obnovu mirovnih pregovora s Palestincima.

"Napredujemo. Moja vlada poduzela je korake i riječima i djelima kako bi se napredovalo", rekao je Netanyahu, izrazivši nadu da će mirovni pregovori s Palestincima početi "uskoro".

Netanyahuovi savjetnici kazali su nedavno da je kompromis sa SAD-om sve bliže te da bi se mirovni pregovori mogli nastaviti u roku dva mjeseca. Spominje se čak mogućnost sastanka Netanyahua i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa na rubu Opće skupštine UN-a u New Yorku idući mjesec.

Američki dužnosnici također smatraju da bi dogovor mogao biti blizu.

Abas odbija nastaviti mirovne pregovore, zamrznute od odlaska bivšeg izraelskog premijera Ehud Olmert s dužnosti u ožujku, prije nego Izrael prekine gradnju na Zapadnoj obali.

Izraelski dužnosnici kazali su da bi SAD mogao pristati na završetak gradnje 2.500 stanova na Zapadnoj obali pod uvjetom da se zamrznu svi ostali planovi.

Izvor: Hina
26.08.2009. 13:53:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh