« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
EUROPSKA INTEGRACIJA

SAD čestitao Hrvatskoj potpisivanje pristupnog ugovora

"Sjedinjene Države čestitaju Hrvatskoj na potpisivanju ugovora o pristupanju Europskoj uniji. To označava važnu prekretnicu na putu Hrvatske prema punopravnom članstvu u EU", rečeno je

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Europska unija

,

Hrvatska

,

čestitke

,

pristupni ugovor s EU

Sjedinjene Države su čestitale Hrvatskoj na potpisivanju ugovora o pristupanju Europskoj uniji, ističući da je hrvatski uspjeh primjer svim zemljama u regiji, javlja Hina.

"Sjedinjene Države čestitaju Hrvatskoj na potpisivanju ugovora o pristupanju Europskoj uniji. To označava važnu prekretnicu na putu Hrvatske prema punopravnom članstvu u EU i rezultat je višegodišnjih pregovora i marljivog rada", priopćio je u petak glasnogovornik Ureda za europske i euroazijske poslove State Departmenta Robert Hilton.

Navodeći da će se "rad na reformi institucija vlasti u Hrvatskoj nastaviti", glasnogovornik Hilton u priopćenju je naglasio kako je potpisivanjem ugovora o pristupanju EU "Hrvatska pokazala da su euroatlantske integracije vrijedan i dostižan cilj za sve zemlje zapadnog Balkana".

Hrvatska je u petak u Bruxellesu potpisala Ugovor o pristupanju Europskoj uniji. Uz Ugovor o pristupanju, potpisan je i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usuglašeno tijekom pregovora.

Završetkom svečanog potpisivanja ugovora na koji su potpise stavili čelnici 27 zemalja Europske unije te hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor Hrvatska je promijenila status iz zemlje kandidata za članstvo za EU u pristupajuću zemlju.

Ugovorom o pristupanju predviđeno je da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. srpnja 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice EU-a obave proces ratifikacije.

10.12.2011. 11:17:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh